Tudatosan, környezettudatosan

 A közelmúltban több olyan projekt is megvalósult Nyíregyházán, amely fontos állomása a környezettudatos fejlõdésnek. Ha szeretnénk számba venni, hogy milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt idõszakban, s hogy azok milyen hatással vannak a nyíregyháziakra, a megyében élõkre, vagy akár a turizmus alakulására, e lapszám minden oldala kevés lenne hozzá. Ezért most „csak” szemezgetünk az eredményekbõl.

– Az önkormányzat pályázati forrás segítségével számos intézmény, köztük óvodák és bölcsõdék energetikai korszerûsítését valósította meg.
– Az egyik környezetvédelmi szempontból legjelentõsebb projekt a borbányai egykori hulladéklerakó kármentesítése.
– Kiemelten fontos a megvalósult nagyszabású szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási program,
– a megvalósult legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszer,
– a kerékpárutak építése,
– a távhõrendszer fejlesztése, s még hosszasan sorolhatnánk.
– S ide tartozik, és rendkívül fontos a folyamatos szemléletformálás is, hiszen a tudatos környezetvédelemre mindenkinek oda kell figyelnie az egészséges, tiszta környezet megvalósítása, megóvása érdekében.

 

Hatékonyan takarékosan

 

A Polgármesteri Hivatal is számos jó gyakorlatot alkalmaz a környezettudatosság jegyében. Természetesen már több éve szelektíven gyûjtik a hulladékot, és törekednek az újrahasznosított papír használatára. Az anyag- és energiatakarékos megoldások egyik eleme az energiatakarékos égõk használata, de a radiátorok is termosztatikus szeleppel vannak ellátva. 2015-ben a lapos tetõs „B” épületre 172 napelem került az úgynevezett fotovoltaikus rendszer kialakítása során, amely jelentõsen hozzájárul a hatékonyabb energiafelhasználáshoz (lásd képünkön). A hivatal dolgozói egyénileg is elõnyben részesítik a környezettudatos megoldásokat, így a takarékos kétoldalas másolást, illetve nyomtatást, ahol ezt az „ügy természete” megengedi. Minden évben részt vesznek az országos TeSzedd akcióban, és a jó idõ beálltával igen sokan döntenek a kerékpáros munkába járás mellett.