Tudatosabban, óvatosabban kormányozzanak a sofőrök!

Egy személygépkocsi árokba csúszott és a tetejére borult hétfő este Nyíregyháza külterületén, a 403-as főút 7-es kilométerszelvényénél. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők kórházba szállították. Egy másik személygépkocsi is lecsúszott az útról és felborult Jánkmajtis külterületén. Az autóban ketten utaztak, de nem sérültek meg. Ilyen és ezekhez hasonló balesetek a leggyakoribbak télen, amikor megváltoznak az útviszonyok. Korábban sötétedik, nagyon gyakran pedig a síkos, csúszós utak teszik nehézzé a közlekedést. A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a gépkocsik megfelelő állapotban legyenek télen. Bár nem kötelező, de javasolt a téli gumik használata, amely akár életet is menthet. Fontos ellenőrizni az apróbb tartozékokat, a téli ablakmosó folyadékot, a világítóberendezéseket, valamint az ablaktörlőket. A szakemberek megnövekedett menetidőre és óvatosságra intik a közlekedőket.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, télen figyelembe kell venni, hogy gyakran csúszik az út, így tovább tarthat, míg odaérünk a kijelölt célhoz. Ezért érdemes korábban indulni. Óvatosan kell közlekedni, hiszen a csúszós úton egy apró kormánymozdulat is az autó irányíthatatlanságához vezethet. A szóvivő azt tanácsolta, tudatosabban, óvatosabban kormányozzanak a sofőrök.
Lényeges, hogy az autóban legyen láthatósági mellény, és ha az utasok menet közben elakadnak, a biztonságuk érdekében vegyék fel azt. Nem csupán a személygépkocsival utazók, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok is viseljenek saját érdekükben láthatósági mellényt, amennyiben az útviszonyok nem megfelelőek és az útszakasz is megkívánja ezt.

M. E.