TudásPresszó
A reformáció 500 éves, 2017. évi évfordulójára készülve a Nyíregyháza-Kertvárosi Evangélikus Gyülekezet a Tudástársadalom Alapítvánnyal közösen elindította a TudásPresszó program nyíregyházi sorozatát. Úgy készülnek a jeles évfordulóra, hogy ma élő tudósokkal beszélgetnek kutatásaik eredményeiről, tudósi dilemmáikról, a tudomány társadalmi jelenlétéről.

A TudásPresszó programsorozata még 2009-ben indult el Budapesten a Tudástársadalom Alapítvány támogatásával. Ma élő tudósokkal beszélgetnek kutatásaik eredményeiről, tudósi dilemmáikról, a tudomány társadalmi jelenlétéről.

Fábri György egyetemi docens, házigazda elmondta, a céljuk az volt, hogy a tudományt közelebb vigyék azokhoz, akiket érint, nevezetesen a mindennapi emberekhez. Ők finanszírozzák a tudományt, és az eredmények akkor igaziak, ha érezzük a hatásukat az életünkben.

 

TUDOMÁNY ÉS VALLÁS EGY TÉRBEN

 

A reformáció 500 éves, 2017. évi évfordulójára készülve a Nyíregyháza-Kertvárosi Evangélikus Gyülekezet a Tudástársadalom Alapítvánnyal közösen elindította a TudásPresszó program nyíregyházi sorozatát. Laborczi Géza evangélikus lelkész azt hangsúlyozta, egy szakrális vallási térben is érezheti magát otthon az ember, és egy profán térben is, ehhez pedig hozzáadták a tudomány terét, és jól működik ez a hármas.

Az eddigi négy rendezvényen a tudatos epigenetikáról, a szegénységről és társadalmi kirekesztődésről, a vallások társadalmi szerepéről, valamint a függőségeinkről esett szó. A TudásPresszó következő beszélgetésén május 24-én a stroke, és az agykutató előadó kapcsán a női tudománykép kerül a középpontba. A sorozat támogatói a Reformáció Emlékbizottság, a Nyíregyházi Rotary Klub és az OTP Fáy András Alapítványa.

Szoboszlai Tibor