Tehetség Fórum 2016 – Erdei Zsolt is Nyíregyházára látogatott
Nyíregyházán mutatta be a Tehetség Fórum 2016 elnevezésű programsorozat keretein belül a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet Nemzeti Tehetség Program Irodája a legfontosabb tehetséggondozó lehetőségeket. Az eseményen teret biztosítottak a tehetséges fiataloknak, a szüleiknek és a tehetséggondozással foglalkozó pedagógusoknak arra, hogy kicseréljék tapasztalataikat és megosszák egymással a témával kapcsolatos gondolataikat.

Zséda és Balogh Tamás adta elő a Nemzeti Tehetség Program dalát a Tehetség Fórum 2016 elnevezésű programsorozat nyíregyházi állomásán. Hét várost érintett a rendezvénysorozat, Kecskemét, Kaposvár, Vác, Zalaegerszeg, Sárbogárd és Ózd után a szabolcsi megyeszékhelyen mutatta be a legfontosabb tehetséggondozó programokat és biztosított kikapcsolódási lehetőséget a tehetséghordozóknak a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet Nemzeti Tehetség Program Irodája. A program gondozói fontosnak tartják bemutatni azt, milyen lehetőségeken és milyen fejlesztésben vehetnek részt a fiatalok.

 

Programok és lehetőségek

 

Schanda Tamás, a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a Nemzeti Tehetség Program az adófizetők személyi jövedelemadójának egy százalékos felajánlásain alapszik, így kötelezettségüknek érzik bemutatni azok számára, akik ide utalták adójuk egy százalékát, hogy mire fordítják a felajánlott forintokat. Hozzátette, a fiatalok számára is szeretnék bemutatni azt, hogy milyen tehetséggondozó programokon, fejlesztéseken vehetnek részt a lakóhelyükhöz közel. Ezért gondolták azt, hogy idén is folytatják a tavaly megkezdett tehetség roadshow-t.

 

Nyíregyházán kiemelten támogatják a tehetségeket

 

Évente Magyarországon 300–350 ezer fiatal kapcsolódik a Nemzeti Tehetség Programhoz, amelyhez 2016-tól határon túli fiatalok is csatlakozhatnak. Tehetséges fiatalok Nyíregyházán is élnek. A település vezetése nagy hangsúlyt fordít támogatásukra.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta, a város, az önkormányzat nagyon komolyan, minden lehetséges eszközzel támogatja a tehetséges fiatalokat. Ezért hozták létre tavaly az Ifjúsági Kerekasztalt, 24 tagszervezettel. A polgármester hozzátette, mindenkivel együttműködnek, aki az ifjúsággal foglalkozik. Dr. Kovács Ferenc elmondta, most áll befejezés előtt az Ifjúsági Koncepció, amit szintén az illetékesekkel egyeztetve dolgoztak ki. Teszik mindezt a város jövője és jelene miatt.

A tehetség roadshow utolsó, nyíregyházi állomásán olyan kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak a szervezők a fiataloknak, amelyből mindenki választhatott tehetségének megfelelő későbbi elfoglaltságot magának. Az eseményen fellépett többek között a Cantemus Kórus fiúkara, a Lókötő Néptáncegyüttes és a Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény tánccsoportja.

 

Erdei Zsolt is az ügy mellé állt

 

Mindezeken túl Erdei Zsolt világbajnok ökölvívóval is találkozhattak a diákok, aki kötelességének érzi a tehetséges fiatalok segítését. Azt mondta, azokat a tehetséges fiatalokat fel kell karolni, akik ezt megérdemlik. Hozzátette, vannak köztük olyanok, akik majd lesodródnak, de ha egy-két emberen tudnak segíteni, aki majd később Magyarország hírnevét öregbíti, akkor már elérte célját ez a fontos akció.

 

Kikapcsolódás és eszmecsere

 

Az előadások mellett kézműves foglalkozás, mesehallgatás, táncház és készségfejlesztő játékok is várták a gyerekeket, de megtekinthették azt a kiállítást is, amely a programban részt vevő iskolák tanulóinak alkotásaiból nyílt. Az eseményen teret biztosítottak a tehetséges fiataloknak, szüleiknek és a tehetséggondozásban részt vevő pedagógusoknak arra, hogy megvitassák nézeteiket, kifejtsék véleményüket és megosszák egymással tapasztalataikat.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)