Továbbra is lehet pályázni a laptopokra!

Oláh István, a program nyíregyházi koordinátora szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: a korábbi, intenzív érdeklődésből kiindulva sokan lehettek, akik az ünnepek idején nem tudtak eljutni a Luther utca 3. alatti irodába, hogy kitöltsék az adatlapot, többeknek pedig a dokumentumok beszerzése nem fért már bele a szűk határidőbe. Ezért a pályázat kiírója a hosszabbítás mellett döntött, hogy az érintettek semmiképp ne maradjanak ki a kivételes lehetőségből, hogy térítésmentesen jussanak digitális eszközökhöz.

 

Sokan érintettek

 

Mint emlékeztetett: – Sokaknak szóló esélyről van szó, hiszen egyaránt várjuk a nagycsaládosok és a gyermeküket egyedül nevelő szülők pályázatait is – az összes eszköz csaknem felét ide szánják központilag. De ugyanúgy eséllyel indulnak a nyilvántartott álláskeresők, a közfoglalkoztatásban részt vevők, a 45 év feletti munkavállalók, az aktív nyugdíjasok és a megváltozott munkaképességűek, amennyiben megfelelnek a kiírás feltételeinek – sorolta a célcsoportokat.

 

Egyszerű feltételek

 

A programkoordinátor szerint az előírások könnyen teljesíthetők és egyszerűen igazolhatók is, hiszen a célcsoportba tartozáson túl a legfontosabb alapfeltétel az, hogy a nyíregyházi járásban kell állandó lakcímmel rendelkezni. Emellett a háztartás egy főre jutó havi jövedelme nem haladhatja meg a nettó 98 ezer forintot (egyedül élők esetében a 140 ezer forintot).

 

Könnyen beadható

 

Mindössze ezek kapcsán kell beszerezni dokumentumokat, például jövedelemigazolást, vagy éppen a munkanélküli státuszt igazoló papírt. A többi Oláh István szerint valóban gyorsan megy, hiszen képzett munkatársak segítenek a helyszíneken a kitöltésben. Nyíregyházán, a Luther utca 3. alatt várják a kérelmüket leadni szándékozókat, míg szerte a járásban az E-Magyarország pontokon.

 

Mindenki esélyes

 

Mint kiemelte: alaphelyzetben nem utasítanak el senkit, hanem hiánypótlás keretében kérik a pontosítást vagy még szükséges dokumentumokat. – A cél az, hogy ne legyen olyan, aki jogosult, de mégsem adta be a pályázatot – mondta. A majdani nyerteseknek pedig egy ingyenes, alapfokú, a digitális írástudás első szintjét jelentő képzést kell elvégezniük, hogy tudást, tapasztalatot szerezzenek az eszközök használatához.

 

Zajlik a mintaprojekt

 

Ami pedig összességében a Digitális Magyarország Program hazánkban elsőként megvalósuló, nyíregyházi (és járására vonatkozó) mintaprojektjét illeti: Oláh István szerint rendben zajlanak a folyamatok. Így még 2016 nyarára a tervezettnél is több ponton lehetnek ingyenes WiFi hotspotok, kialakulnak az új (digitális) városi szolgáltatások, mindenhová eljut a 30 Mbit/sec nagysebességű internet, és bizonyos közigazgatási szolgáltatások elektronikusan is megoldhatók lesznek, anélkül, hogy be kellene menni valamelyik okmányirodába.

 

Várják a pályázókat

 

Ezeken a helyszíneken, felületeken, vonalakon lehet tájékozódni: Nyíregyházán, a Luther utca 3. alatt (nyitva: 10-től 19 óráig), a www.emagyarorszag.hu/nyiregyhaza weboldalon, vagy a 06-80/512-512-es ingyenes zöldszámon.