Továbbra is fenyegetést jelentenek az adathalász „csomagküldő” SMS-ek

A „csomagküldésről” értesítő sms kémprogramjának óvatlan letöltése esetén az ügyfelek bankjuk azonnali értesítésével, mobil vagy internetbanki belépési kódjaik megváltoztatásával, s számlatörténetük áttekintésével védekezhetnek – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az adathalász informatikai vírus az elmúlt hetekben csomagküldő szolgáltatók mobiltelefonos SMS-üzeneteinek álcázva kezdett terjedni Magyarországon, elsősorban az ügyfelek pénzügyi, banki adatainak megszerzésére törekszik, A folyamatosan változó címekről érkező – immár megfertőzött mobiltelefonokról is terjedő – kéretlen rövid szöveges üzenetek szerint az ügyfélnek csomagja érkezett, aminek szállítási állapotát egy linket megnyitva, majd arról egy programot telepítve követheti nyomon. Más üzenetek be nem fizetett költségek rendezésére ajánlják fel a letöltés lehetőségét – részletezte az MNB.

A telepítéssel az ügyfelek valójában  a csalók kémprogramját töltik le okoseszközeikre, ez pedig számos szolgáltatáshoz (például SMS/MMS-küldés, internet, Bluetooth, telefonkönyv, beérkező egyszer használatos jelszavak elérése) hozzá tud férni.

Az MNB ezért arra kéri az ügyfeleket, hogy a banki számlatörténetüket támadás esetén ne mobilbankon, hanem internetbank vagy telefonbanki ügyintéző segítségével tekintsék át.

Az adathalász támadások olyan bűncselekmények, amelyek nem a pénzügyi intézmények informatikai rendszereit célozzák meg, hanem magukat az ügyfeleket veszik rá banki azonosító adataik megadására – szögezte le közleményében a jegybank.

 

Forrás: hirado.hu