Nyíregyházán is megkezdődött a pedagógusok oltása
Fotó: Illusztráció

Elkezdődött az óvodai és iskolai pedagógusok, valamint a bölcsődei dolgozók oltása Nyíregyházán is. Azok kapják most meg a koronavírus elleni védőoltást, akik március 29-ig regisztráltak. A soron kívül megkezdett oltások által a nyíregyházi óvodák dolgozóinak 71%-a, míg a bölcsődei dolgozók 68%-a szerezhet védettséget.

Kezdődik az óvodai, bölcsődei dolgozók oltása

A kormány döntése értelmében az egészségügyi, szociális dolgozók, a regisztrált idősek, rendőrök és katonák mellett elkezdődik a regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok, valamint a bölcsődei dolgozók oltása is annak érdekében, hogy az óvodák és iskolák újranyitásával a pedagógusok is nagyobb védettséggel állhassanak újra munkába. Március 29-ig lehetett önkéntes alapon regisztrálni az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók koronavírus elleni védőoltására. Nyíregyházán az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék vezetőinek figyelmét dr. Kovács Ferenc polgármester külön levélben is felhívta, hogy dolgozóikat biztassák a regisztrációra és az oltás felvételére. A városi fenntartású óvodák és bölcsődék dolgozói körében az operatív munkacsoport által felmért és elemzett adatok alapján kedvező képet mutat az oltási hajlandóság. A soron kívül megkezdett oltások által a nyíregyházi óvodák dolgozóinak 71%-a, míg a bölcsődei dolgozók 68%-a szerezhet védettséget. A védőoltások beadására április 1–3. között és a húsvét utáni héten kerül sor.

Segítség a regisztrációban

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata továbbra is segítséget nyújt mindazoknak, akik szeretnének regisztrálni a koronavírus elleni oltásra, azonban valamilyen ok miatt ezt nem tudják megtenni. Akinek segítségre van szüksége, továbbra is hívhatja a 06-42/524-585-ös telefonszámot hétfőtől csütörtökig 8–16 óra között, pénteken 8–14 óra között. Rajner Judit, az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének óvónője már meg is kapta az oltást. Azt mondta, számára és a kollégái számára is fontos a biztonság, ezért mindenki felveszi az oltást az intézményből.

„A Pfizert kaptam, minden rendben volt, nincs semmilyen tünetem, az oltás pedig fájdalommentes volt. Fontosnak tartottam, mert első a biztonság, nekünk és a gyerekeknek is, hogy minél hamarabb vissza tudjunk lépni a hétköznapokba, teljes létszámmal. Nagy örömmel vettük, hogy az intézményvezető tájékoztatott minket a vakcinaoltás lehetőségéről, és mindenki regisztrált, mi ezt mindannyian fontosnak tartjuk.”

A regisztráció érvényességének ellenőrzése, új szolgáltatás

Április elsejétől a 06-42/524-585-ös telefonszámon nemcsak a vakcinaigény iránti regisztrációban, hanem a regisztráció érvényességének ellenőrzésében, lekérdezésében is segítséget nyújt az önkormányzat a lakosság részére. Elsősorban azoknak lehet ez segítség, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

Megerősített egészségügyi alapellátás

Az egészségügyi alapellátás szerepe a jelenlegi helyzetben felértékelődik, ezért is támogatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata az alapellátásban közreműködők munkáját. Jelenleg az oltásszervezéshez kapcsolódó adminisztrációs munkák elvégzéséhez 20 felnőtt háziorvos igényelt az önkormányzattól segítőket. Reményeik szerint a háziorvosi rendelésre és az oltás beadására fordítható időt növelheti az oltási regisztráció érvényességéhez kapcsolódó telefonos tájékoztatásuk. Ilyen kérdésekkel a háziorvos helyett az önkormányzat Szociális és Köznevelési Osztályát kereshetik a már ismertetett telefonszámon.

Az önkormányzat által működtetett 24 órás felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátás is az egészségügyi alapellátást, a háziorvosok munkáját segíti, erősíti. A nappali ügyelet megszervezésével több kapacitás jut a praxisban ellátott betegekre, feladatokra, illetve a járványügyi feladatok elvégzésére.