Tourist Police Nyíregyházán – Diákok is közreműködnek a bűnmegelőzés jegyében

Hétfőn idegenforgalmi szezonnyitót tartott a Nyíregyházi Rendőrkapitányság, hiszen elindult a Tourist Police program Nyíregyháza üdülőövezetében, Sóstó-Gyógyfürdőn. A tájékoztató és bűnmegelőző akció diákok közreműködésével augusztus 31-ig tart.

 

A sóstói idegenforgalmi központ, a víztorony a bázisa a Tourist Police szolgálatnak, mely hetedik éve segíti információval Sóstó vendégeit, másrészt a rossz szándékú embereket, bűnözőket hivatott kiszűrni. Egy egyenruhás vagy civilbe öltözött rendőr mellé három közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diák társul.

Gurbán Csaba, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának kiemelt nyomozója elmondta: 

A helyszín a szokásos. Itt a víztorony tövében van a központunk. Olyan diákok látják el ezt a szolgálatot, akik közösségi szolgálatra jelentkeznek, és az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítik itt. Feladatuk elsősorban a közterületi jelenlét. Egyenruhás és civil ruhás kollégákkal vagyunk jelen. A Nyíregyházi Állatpark környékének, a Tófürdőnek, a Strandfürdőnek, a Múzeumfalunak valamint ezek parkolóinak ellenőrzése, illetve a biztonságos rend fenntartása a célunk.

A 70 középiskolás láthatósági mellényben segíti a rendőrök bűnmegelőző munkáját. A diákok látnak, figyelnek, jelen vannak, több nyelven tudnak beszélni és a hat nyelven készült tájékoztató szórólapot kínálják az érdeklődőknek.

Melegh Marcell, a Vásárhelyi Pál Szakgimnázium diákja elárulta szerkesztőségünknek:

Azért választottam ezt a közösségi szolgálatot, mert a szüleim is rendőr pályát folytattak és itt szeretném letudni a közösségi szolgálatot, noha nem ez a pálya érdekel. Angolul középszinten beszélek, és szívesen segítenék különféle országokból jött turistáknak eligazodni Sóstón.

A fiataloknak információjuk lesz többek között szabad szálláshelyről, szórakozási és programlehetőségekről, útirányról és közlekedési eszközök menetrendjéről.

Furkóné Szabó Mariann, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta:

Nagyon fontos napjainkban a megbízhatóság, a biztonságos úticél. Ezt folyamatosan kommunikáljuk marketing kampányainkban. Aki ide érkezik, azt nem csak vendégszeretetet, hanem biztonságot is talál. Ezt erősíti ez a rendőri jelenlét, hiszen már maga a jelenlét is egyfajta visszatartó erő.

Köztudott, hogy 2018-ban hazai és külföldi turisták több mint 200 ezer vendégéjszakát töltöttek Nyíregyházán és Sóstón. A kiemelt üdülőövezet persze nem csak a turistákat, de a rossz szándékú embereket, zsebtolvajokat, besurranó tolvajokat  is vonzza. Ezért szervezte meg a Nyíregyházi Rendőrkapitányság az önkormányzattal karöltve Sóstón és a belvárosban a folyamatos rendőri szolgálatot.

Kapcsolódó galéria

Tourist Police Sóstón 20190624