Tourist Police, a többnyelvűség érdekében

Járőrözés előtt pontos tájékoztatást kapnak azok a diákok, akik részt vesznek Nyíregyháza Megyei Jogú Város, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Sipkay Barna középiskola cserediák programjában. A külföldi, turisztika tagozatos tanulók gimnáziumi gyakorlatuk egy részét töltik Sóstógyógyfürdőn. Besegítenek az évek óta sikeresen működő Tourist Police programba, amelynek célja a külföldről érkezett turisták tájékoztatása.

Dr. Illés László, rendőr alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, ezek a diákok már a készség szintjén tudnak a külföldiekkel kommunikálni. Segítenek szórólapot osztani, ha kell, információt adnak a vendégeknek és részt vesznek a járőrözésben.

 

Útbaigazítás több nyelven

 

A diákok románul, magyarul, németül és angolul beszélnek, így szinte minden turistával tudnak kommunikálni. Sóstógyógyfürdőn az állatparkban, a múzeumfaluban és a Parkfürdőben állnak a turisták rendelkezésére. A tanulók egy hónapig tartózkodnak Nyíregyházán, ebből egy héten keresztül segítik a rendőrség munkáját.

A nyári gyakorlatukat töltő külföldi fiatalok a Sipkay Barna középiskola egyik pályázatának résztvevőiként érkeztek Magyarországra.

Kertész Ibolya, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium pedagógusa azt mondta, a külhoni magyarok rendelkezésére álló projekt célja, hogy a diákok el tudják sajátítani azokat az ismereteket, amelyeket az anyaország tanít.

 

 Munka és szórakozás

 

A turisztika szakos diákok nemcsak dolgoznak Nyíregyházán, hanem a feladatok mellett megismerik a várost és a megyét, majd itt megszerzett tudásukat helyi idegenvezetésen mutatják be.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)