Törzsvezetési gyakorlat Nyíregyházán

A három napos nemzetközi katasztrófavédelmi törzsvezetési gyakorlaton az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mellett a horvát, a szlovák, a szerb katasztrófavédelmi szervek, továbbá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai is részt vettek. A megye legnagyobb folyója a Tisza, amely kétszázötven kilométer hosszúságban van jelen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Így nem véletlen, hogy a résztvevők egy nagyobb feltételezett árvízi helyzetre reagáltak.

További képekért kattintson a fotóra!

A feladat az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának keretében a segítségkérés és a segítségnyújtás folyamatának, a hazánkba érkező nemzetközi csapatok helyi erőkkel való együttműködésének a gyakorlása volt.

 

TAVASSZAL TEREPGYAKORLAT

 

Az EUWA projekt vezetője, Jackovics Péter tű. ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztály vezetője kiemelte: Európai Uniós támogatással 2017 áprilisában a nyíregyházi nemzetközi törzsvezetési gyakorlat folytatásaként terepgyakorlatot tartanak, ahol víztisztítás, árvízi védekezés, vízkár-elhárítás, életmentés és lakosságtájékoztatás lesz, így a nemzetközi együttműködőket gyakorlatban is tesztelik. A Szabolcsveresmarti víztározóhoz tervezett feladat-végrehajtásban a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt is részt vesz, amelyet az Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség koordinál.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)