Törvénykezési szünet

Bíróságok Napja

 

Július 15. 2001-től a Bíróságok Napja Magyarországon. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és a hivatalok dolgozóinak ünnepnapjává. Ez a nap munkaszüneti nap az igazságügyben dolgozók számára. Mivel ebben az évben szombatra esik az ünnep, így egyébként is minden bíróság zárva tart majd.


Szünetel a törvénykezés

 

A dátum egybeesik a törvénykezési szünet kezdetével, amely július 15-én kezdődik és augusztus 20-án ér véget. A polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a törvénykezési szünet időtartama a határidők számításakor a polgári ügyekben nem vehető figyelembe. Ha egy határidőt napokban állapítottak meg, akkor abba nem számít be a törvénykezési szünet ideje. A hónapokban megadott határidő esetében, ha valami augusztus 19-én jár le, akkor az augusztus 20-át követő első munkanapig tart a határidő. Az ítélkezési szünet nem vonatkozik minden területre.

 

Kivétel van

 

A törvény által soron kívüli ügyként szabályozott eljárásokban az ügyintézés a törvénykezési szünet ideje alatt is biztosított. A büntető ügyekben a bíróságok ellátják törvényi feladataikat, valamint folyamatos a cégbíróságok működése is. A kezelőirodák működése ügyfélfogadási időben változatlan, az ügyfelek beadványaikat benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek. A panasznapi ügyfélfogadási napon az ügyvéd által nem képviselt ügyfelek jogi segítség igénybevételével nyújthatják be keresetleveleiket, beadványaikat.

ME.

(Fotó: Internet)