Törölköző vagy törülköző? Mindegy is, de megdöbbentő, hogy van világnapja!
Fotó: Illusztráció

Manapság már mindennek van világnapja! Még a törölközőnek is (vagy törülközőnek), méghozzá május 25-én.

Ez a nap lényegében Douglas Adams angol sci-fi-író emléke előtt tiszteleg, az ő nevéhez fűződik a nagy sikerű Galaxis útikalauz stopposoknak című „ötrészes trilógia”. Abban így fogalmaznak:

Törülköző. A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá…

De már elmúlt a május, azon belül a 25-e is, sőt már a júniust is lassan zárjuk. Nézzük, ebben a hónapban milyen érdekes vagy éppen furcsa világnapok voltak, persze a teljesség igénye nélkül:

- június 8. Az óceánok világnapja

- június 10. A kézművesség világnapja

- június 13. A magyar feltalálók világnapja

- június 21. Menj gördeszkázni!-nap

- június 26. Kábítószer-ellenes világnap

- június 27. A cukorbetegek világnapja

Hétfőn pedig érdemes meghallgatni minimum egy Bob Marley dalt, hiszen július elsején van a reggae-zene világnapja!

 

Szerző: Rutkai