Töretlenek a gazdasági kapcsolatok Ausztriával!

Elhagyták a megszálló csapatok Ausztria területét – erről számolt be 1955-ben az osztrák állami televízió híradója. A nagyhatalmak abban állapodtak meg, hogy az ország semlegessé válik, kivonulnak az itt állomásozó amerikai, angol, francia és az orosz hadsereg egységei, és innentől kezdve a köztársaság önállóvá válik. Az önkéntes és örök semlegességet 1955. október 26-án hirdette ki Ausztria Nemzeti Tanácsa, és azóta ez a nap nemzeti ünnep a szomszédos államban. Ebből adódóan a nyíregyházi Osztrák Tiszteletbeli Konzulátuson minden évben megemlékezést tartanak.

 

1956-ról is megemlékeztek

 

A nyíregyházi megemlékezést dr. Barabás László szervezte. Az Osztrák Köztársaság nyíregyházi tiszteletbeli konzulja elmondta, idén az osztrák nemzeti ünnep összekapcsolódott az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójával. A semlegessé vált Ausztria ugyanis mintegy 200 ezer magyar menekültnek segített új hazát találni a forradalom és szabadságharc leverése után. Erre emlékezve a Városházán egy kétnyelvű tablókból álló kiállítás is megnyílt. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Budapesten működik egy osztrák általános iskola és egy osztrák gimnázium is, és ennek az iskolának a diákjai készítettek 1956-ról egy kétnyelvű kiállítást, és ez a kiállítás látható most itt, a városháza előterében, ahol helyszínekről van szó, kiemelkedő személyiségekről. Nagy Imréről van szó. Visszaemlékezők szövegeit lehet látni – tette hozzá dr. Barabás László.

 

Gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok

 

A nyíregyházi ünnepségre eljött a budapesti Osztrák Nagykövetség egyik kereskedelmi tanácsosa is. Jürgen Schreder arról beszélt, hogy a két ország között nagyon szorosak a gazdasági kapcsolatok, és úgy látja, ezek a jövőben még bővülni is fognak. 

– A kereskedelmi kapcsolatok Ausztria és Magyarország között nagyon magas színvonalon működnek. Ez már így van évek óta. Magyarország számára Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partner Németország után. Ami pedig a befektetésekre vonatkozik, ebben szintén a második helyen állunk, Németország után. De ha összehasonlítjuk a két országot, akkor látjuk, hogy Németország 10-szer nagyobb, mint Ausztria. Tehát nagyon jól állunk ezen a területen. A gazdasági kapcsolatok nagyon jól állnak, és még nagy lehetőséget látok a jövőben ezeknek a kapcsolatoknak a bővítésében – tette hozzá a kereskedelmi tanácsos.

Az osztrák nemzeti ünnepi alkalmából tartott nyíregyházi megemlékezés állófogadással zárult. ezen a helyi önkormányzat képviselői mellett, közhivatalok, közgyűjtemények valamint egyenruhás és civil szerveztek képviselői vettek részt.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)