Tömegszerencsétlenség Záhonynál – Nagyszabású gyakorlatot tartottak
Harmincan megsérültek, egy ember pedig meghalt, amikor egy személyvonatba tolatott egy tehervonat Záhonynál – ezt a szimulált tömegszerencsétlenséget gyakorlata a mai napon a katasztrófavédelem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban. 80 szakember és statiszta vett részt gyakorlaton, aminek az volt a célja, hogy a különböző hatóságok és szervezetek a lehető leggyorsabban tudjanak helytállni egy ilyen helyzetben.

Az egyik vasúti kocsiból füst szállt fel, a másik kisiklott, egy harmadik pedig az oldalára dőlt. Az utasok közül sokan megsérültek, ketten pedig az egyik vagon alá szorultak. Sokan vérző sebekkel várták, hogy kiszabadítsák őket az összeroncsolódott vagonok fogságából.

A vonaton egy középiskolai diákjai éppen tanulmányai kirándulásra utaztak a fővárosba. Az őket szállító személyvonatba azonban egy tehervonat beletolatott – a katasztrófavédelmi gyakorlat szerint ezt a tömegszerencsétlenséget kellett szimulálni Záhonyban.

– A felborult és megsérült vasúti járművekben nagyon sok a súlyos sérült, nagyon sok a könnyű sérült is, őket mentették ki a kiérkező tűzoltó erők és a mentőszolgálattal együtt történt meg az ellátásuk – Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

[REKLAM]

A vagonokból összesen 30 utast szabadítottak ki a tűzoltók. Létrákat, speciális feszít-vágó eszközöket is bevetettek, a mentők pedig azonnal ellátták a sérülteket. A munkálatokban a rendőrség, a MÁV szakemberei és a Vöröskereszt alkalmazottai is részt vettek.

– Nem csak arról szól ez a gyakorlás, hogy a tűzoltó kollégáink a különböző technikákat bemutathassák, az életmentési, tűzoltási feladatokat végrehajtsák, hanem az együttműködésről is szól, hiszen egy ilyen esemény során a MÁV-nak a az érintettjeivel, de a mentőszolgálattal, a rendőrséggel is közösen kell dolgoznunk, és ennek az együttműködésnek a csiszolását is szolgálja ez a gyakorlat – mondta Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője.

Magyarországon szerencsére nem gyakoriak az ilyen vasúti tömegszerencsétlenségek. 1994-ben azonban Szajolnál 31 utas hunyt el és 52 megsérült, amikor két gyorsvonat egymásba rohant. A szakemberek szerint éppen ezért kell felkészülni rájuk az ilyen nagyszabású gyakorlatokkal. Ma összesen 80 szakember és statiszta vett részt a szimulációban Záhonynál.

Z. Pintye Zsolt