Töltött paprika másképp
Miután a lányom, nagyon régen nem eszik húst, én pedig csak a hagyományos magyar konyha híve és tudója vagyok, az évek alatt számos olyan ételt kísérleteztem ki, amely hús nélkül is ugyan olyan finom. Egyik ilyen a töltött paprika, ami a gyermekem egyik kedvence. Ehhez darált hús helyett, gombát használok.

A menetrend szinte teljesen megegyezik a hagyományos töltött paprikáéval.

Hozzávalók:

8-10 közepes paprika,
1 közepes fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál olaj
25 dkg gomba
1 tojás
25 dkg rizs
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
1 l paradicsom ivólé vagy 10 dkg sűrített paradicsom

Elkészítés:

A paprikákat kicsumázzuk az ereket és magokat eltávolítjuk. A töltelékhez kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és hozzá adjuk felkockázott gombát. Sóval borssal puhára pároljuk. Hozzáadjuk a rizshez, meghintjük piros paprikával és ízlés szerint tovább fűszerezzük. Tehetünk hozzá még fokhagymát, kevés csípős piros aranyat, aki így szereti. Ezzel csak óvatosan, mert előfordulhat, hogy a paprikák között akad csípős. Az elkészült masszát, a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák).

Nem gond, ha kimarad

Ekkor szoktunk szembesül azzal, hogy elszámoltuk magunkat, és megmaradt a massza, amivel nem tudunk mit kezdeni. Én gyakran járok így, és a következő dolog jutott az eszembe egy alkalommal. maffin sütőbe tettem a maradékot olyan formában, hogy alá apró szalonna kockákat vágtam. Persze, ez már nem a vegetáriánusoknak lesz. Rákanalaztam a masszát úgy, hogy félig lepje el a formát. Aztán a paradicsomlével felöntöttem. Alufóliát tettem rá, és a sütőbe tettem. Persze, mindenki kíváncsian várta, mi sül ki belőle, így gyakran megnézegettem. Menet közben egyszer-kétszer még meglocsoltam paradicsomlével, hogy biztos megpuhuljon benne a rizs, hiszen ahhoz kell a nedvesség. A végeredmény meglepően finom, és dekoratív étel lett, melyet tejföllel, vagy a töltött paprika paradicsom szószával is lehet tálalni.


Lehet sűrű is

De térjünk vissza a töltött paprikánk további elkészítéséhez: A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sűrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc). Nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast! Aki szereti sűrű szósszal, az a paprikákat óvatosan vegye ki szűrőkanállal, és az edénybe lévő paradicsomos levet sűrítse liszttel ízlés szerint. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük.

Ha kedvet kaptak volna az elkészítéséhez, ne feledjék: a Nyíregyházi  Piac, vasárnap is várja a vásárlókat. 

Sipos Marianna