Tokaji partifecske hajózás a Felső-Tiszán
Fotó: http://partifecske.mme.hu

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske-telepei, melyek egyben a faj utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei közé tartoznak kontinensünkön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 2010-es fecskevédelmi évben indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot, melynek keretében az érdeklődők mintegy kétórás utat tehetnek egy sétahajó fedélzetén a nászidőszakban nyüzsgő partifecske-kolóniákhoz. A hajózást két év kényszerű karantén kihagyás után idén lehetett ismét meghirdetni.

 

A Vonuló Madarak Világnapján szervezett program további különlegessége, hogy a túra szakmai vezetője Prof. Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a faj világszerte elismert hazai kutatója. A szombatra tervezett két, egyenként közel kétórás hajóút során ő mutatja be a partifecskéket, a vonuló madarak életét, a veszélyeztető tényezőket, és természetesen a Tokajtól 9 km-re, Szabolcs-Zalkod térségében lévő szakadó partfalakhoz tartó út során érintett Tisza-szakasz természeti értékeit.

A hajózás időszakában érkeznek vissza tömegesen az afrikai telelő területről a partifecskék, zajlik a fészkelő üregek ásása, a párválasztás és a korán párba állóknál már a tojásrakás és a  kotlás is megkezdődik. A száz és száz fészeküreggel átlyuggatott természetes partfalszakadásoknál a hajó és a nézők feje felett nyüzsög az udvarlási lázban égő, magukat nem zavartató partifecskék több ezres felhője.

A program keretében 2022. május 14-én, szombaton 9:00-kor, majd 11:00-kor indul két óra időtartamú hajójárat a tokaji Erzsébet híd rakamazi oldalánál található „Halra Bor” Étterem (Rakamaz, Horgász út 3.)  mögötti kikötőből (https://goo.gl/maps/cWwRAFXdz4QcBHqY6).

A hajójáratokra online jegyvásárlásra van lehetőség a www.hajokirandulas.hu honlapon. Online árak: felnőtt 3.500 Ft/fő, kedvezményes (18 év alatt és 65 év fölött) 1.900 Ft/fő. Helyszínen vásárlás esetén: felnőtt 3.580 Ft/fő, kedvezményes (18 éves korig és 65 éves kortól) 1.990Ft/fő. A jegyvásárlással kapcsolatosan e-mail cím: info@hajokirandulas.hu.

 

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület