Tojásfestéssel készültek a húsvétra a múzeumban

A Jósa András Múzeumban már hagyomány, hogy az óvodásokkal és kisiskolásokkal közösen készülnek a kereszténység nagy ünnepére. A pedagógusok a gyermekekkel kézműves foglalkozások keretében elevenítették fel a húsvéti szokásokat, szimbólumokat, de a tojásfestés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek a fiatalok.

– Az ovisokkal a berzsel tojásokat készítjük, illetve savval maratott tojást készítünk. Egy kicsit rémisztő a neve, de tulajdonképpen láthatjátok, hogy ecettel dolgozunk és fogpiszkálóval. Az iskolásokkal pedig a beregi aranytojással bővül ki a repertoár – mondta el Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus.

 

Készület az óvodákban is

 

Természetesen az óvodában sem maradhat el a húsvéti készület. Horváthné Zagyi Erzsébet, a Gyermekek Háza Déli Óvoda pedagógusa hangsúlyozta, a gyerekek barkaágakat díszítenek, tojást festenek, verseket, mondókákat tanulnak, de persze a locsolkodás hagyományát is felelevenítik az ünnepi időszakban.

 

Több száz résztvevő

 

A múzeum húsvéti készületében közel 400 gyerek vett részt, akik a tojásfestés mellett zokninyuszikat és galacsinbárányokat is készíthettek, a közös ügyeskedés végén pedig húsvéti mondókát szavalva mozgathatták át magukat.

Zadubenszki Norbert