Többlettámogatás egy összegben

Praxisonként átlagosan havonta 130 ezer forinttal emelkedik a háziorvosok és házi gyermekorvosok bevétele. A védőnői és az iskolai védőnői szolgálatoknál havi 30–35 ezer forint az emelkedés, a fogorvosok pedig havonta 50–55 ezer pluszt kapnak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2016-ra 10 milliárd forintos plusz juttatást ígért a háziorvosoknak, a védőnői szolgálatoknak és a területi ellátási kötelezettségű fogorvosoknak pedig összesen 2 milliárdot.

 

BÉRRE, FEJLESZTÉSEKRE FORDÍTJÁK A PÉNZT

 

Kormányhatározat értelmében az érintettek januártól augusztusig kiszámított járandóságát egy összegben fizetik ki.

– Azt egyelőre még nem tudom, hogy a pénz felhasználása teljesen szabad döntéssel történik, vagy van valamilyen megkötés – mondta dr. Bojti István háziorvos. – Ami a mi praxisunkat illeti, a pénzösszeget részben bér kifizetésére költjük, de máshol is van a pénznek helye: szükség lenne informatikai fejlesztésre, új számítógépek vásárlására, de a rendelőben az ajtókat is ki kellene cserélni. Úgyhogy van mire elkölteni ezt a pénzt.

A kormány továbbá 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyeletre. Ezt az összeget a kórházi és járóbeteg-ellátásra szánt céltartalékból veszik el.

 

LEHET PÁLYÁZNI A PRAXISOK FEJLESZTÉSÉRE

 

A nyíregyházi háziorvosok önkormányzati forráshoz is juthatnak. A városban idén is kiírták az önkormányzat háziorvosi praxisok fejlesztését célzó pályázatát. Az Egészségügyi Támogató Alap Programban a megyeszékhely 102 praxisa június 1-je és szeptember 30-a között igényelhet vissza nem térítendő támogatást. A szükséges önerő biztosításával fejleszthetik műszerparkjukat, felújíthatják rendelőjüket, de korszerűsíthetik a várótermeket is.

F. A.