Több városrészt köt össze a nagy beruházás, a harmadik végpont a Kígyó utca

A Szent István utcáig is elér a borbányai kerékpárút. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 12-ei számában.)

Végéhez közeledik az új, nyolc kilométernyi kerékpárút építése, amit „borbányaiként” emleget a köznyelv. Helyesen, bár ahhoz, hogy pontosan elképzeljük ennek a jelentős fejlesztésnek a nyomvonalát a térképen, tudnunk kell, hogy a Kígyó utcától indul és a Kállói úton kétfelé kanyarodva eléri a Szent István utcát is.

Ezzel pedig két irányban is közvetlen kapcsolatot ad a városközponthoz a Borbánya irányából érkezőknek, egyben bekötést jelent két, már meglévő hálózati részhez. Egyrészt a Kígyó utcához, melynek felújítása – mint emlékezhetünk – nemrégiben, egy új csomóponttal történt meg, másrészt a Kállói út folytatásaként a Szent István utcai szakaszba is. Tehát, ha valaki a víztoronytól elindul, eljut a Csárda utcáig, majd visszafelé a kórházig – végig védett bicikliúton, mely nem mellesleg a gyalogosok közlekedését is biztonságosabbá teszi.

Augusztusra várható a befejezés

Az önkormányzatnak egy régi terve válik valóra azzal, hogy megépítheti ezt a kerékpárutat, amely Borbányával és Kistelekiszőlővel is összeköti a belvárost.

– nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Karóczkai Adrienn a nagykörútnál. A pályázatok és projektmenedzsment  referatúra vezető helyettese hozzátette:  a kivitelezői szerződést 2018 októberében írták alá a másfél milliárd forintos, nyertes uniós pályázat keretében megvalósuló beruházásnál. A telet követően március 4-én indult újra a munka a területen, s a beruházás műszaki készültsége nemrég érte el a 73 százalékos készültségi fokot, a kivitelezés befejezése augusztus elején várható.

Próbaüzem alatt a vasúti átvezetések

Ami a jelent illeti, sok helyütt érzékelhető – a rengeteg egyéb utas, járdás építés, javítás mellett – a gőzerővel zajló munka ebben a projektben is. A közműkiváltások 100 százalékban elkészültek, a Debreceni úti felüljárótól a Tünde utcáig, valamint a Tünde utcai szakaszon már befejeződtek az aszfaltozási munkálatok. A projekt során kialakított 2 új vasúti átvezetés (a Kállói úton, valamint a Debreceni úton a felüljáró alatti szakaszon) próbaüzem alatt áll, a forgalomba helyezést követően indulhat el a használatbavétel.

Ami majdnem kész

Ami pedig a többi szakaszt illeti: a Debreceni úton a Kígyó utcától a Debreceni úti felüljáróig folyamatos a munkavégzés, nagy ütemben zajlik a pályaszerkezet kialakítása, valamint a padkák és kapubehajtók építése. A Debreceni úti felüljárótól a Tünde utcáig tartó szakaszon már befejeződtek az aszfaltozási munkálatok. A Tünde utcán mintegy 2,5 kilométer kerékpárút épült, itt már csak a padkák kialakítása, a növénytelepítés van folyamatban.

8 „sziget” épül a Kállóin

A Kállói úton a Szent István utca és a Csárda utca közötti szakaszon (teljes hosszban) folynak a munkálatok. Folyamatban van az aszfaltréteg építése, a gyalog-kerékpáros átkelők (szigetek) kialakítása, ezekből összesen 8 épül: Ady E., Lujza, Tünde, Kökény, Szíjgyártó, Pitypang, Kamilla és Csárda utcáknál. Jövő héten tovább folytatódnak majd az aszfaltmarási munkálatok, illetve az újraaszfaltozás az útcsatlakozásoknál és a kerékpáros átvezetéseknél, ahol jelzőőrös forgalomirányításra kell számítani. A Kállói úton a Szent István utca és a Kert utcáig tartó szakaszon (a kórház környéke) a kerékpárút aszfaltrétegének az építése van folyamatban. Karóczkai Adrienn hozzátette: augusztus elejével bezárólag az összes szakaszon megtörténik a terep- és területrendezés, valamint a növénytelepítés is.