Több tűzoltónk is futott a hétvégén

A bajnokságot ezúttal is a hagyományos fővárosi helyszínen, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri épületében rendezték meg. Itt kellett a résztvevőknek teljes felszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel – felfutniuk a huszonharmadik emeletre.

A megmérettetésre idén kétszáz tűzoltó nevezett, közülük negyvenen párban indultak. Mindez azt jelenti, hogy a párosnak úgy kell felfutnia az egyetem épületének huszonharmadik emeletére, hogy legfeljebb egy lépcsőfordulónyit távolodnak el egymástól. Éveik száma szerint korcsoportokba rendezték az indulókat, és természetesen a hölgyek és az urak külön kategóriában álltak rajthoz. A 2015-ös megmérettetésre két külföldi tűzoltó is nevezett, mindketten Szlovákiából. A verseny kiváló hangulatban telt és senki nem sérült meg.

A verseny végén dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója köszöntötte az indulókat. A vezérőrnagy beszédében kiemelkedőnek nevezte a versenyen rajthoz álló tűzoltók fizikai teljesítőképességét, amely nem csupán a civilek, de a tűzoltók számára is példaként szolgál.

[REKLAM]

Az egyes kategóriák dobogósait érmekkel és kupákkal díjazták. Az elismeréseket dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, valamint Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltószövetség elnöke adták át. Dr. Kanyó Ferenc tűzoltó alezredes évekkel ezelőtt megfutott, 2 perc 23 másodperces legjobb idejét, amely a Lépcsőfutó Országos Bajnokság abszolút rekordjának számít, ezúttal sem tudták túlszárnyalni a versenyzők. Az idei leggyorsabb indulónak a tavalyi évhez hasonlóan Pauska Krisztián, Tiszaújváros létesítményi tűzoltója bizonyult, aki 2 perc 35 másodperc alatt futott fel a huszonharmadik emeletre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot több tűzoltó is képviselte mind egyéni, mind páros kategóriában.

Dombrády Gábor tű. főhadnagy a 18–29 évesek egyéni kategóriájában a tizennyolcadik, míg Baka Csaba tű. zászlós a 35–39 évesek egyéni kategóriájában a kilencedik helyezést érte el a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság színeiben.

A mátészalkai tűzoltók párosban a 30–39 év közöttieknél a hatodik legjobbak lettek, a Gyarmati Gábor tű. törzszászlós és Király Sándor tű. zászlós, míg a nyírbátori színekben indult Literáti Attila tű. százados és Hercku Végvári András c. tű. törzszászlós alkotta páros szintén a hatodik lett a 18–29 év közötti kategóriában.

„Idén is ismerős nyakakba akaszthattam az érmeket, és remélem, hogy jövőre is hasonlóan nagy számban, hasonlóan nagy érdeklődés mellett zajlik majd ez a tekintélyes megmérettetés” – fogalmazott a rendezvény zárásaként a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató.