Több száz helyszínre riasztották a katasztrófavédőket – Nyíregyházát elkerülte a vihar

Csütörtökön a késő esti órákban csapott le a Szlovénia felől érkező pusztító vihar Nyugat-Magyarországra. Körmendre óriási erővel zúdult az eső, Zalaegerszegre pedig villámlással, mennydörgéssel érkezett a vihar. Az óriási mennyiségű csapadék miatt kilépett a medréből a Zalaszentgyörgyi-tó. Sártengerként több kilométert hömpölygött a víz egészen Salomvárig, ahol még a 74-es közutat is elárasztotta.

Szombaton gátat építettek a Vadása-tónál, ugyanis a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék miatt a víz kilépett a medréből, és több méteresre duzzasztotta a tó vizét elvezető patakot, ami végül 13 kertet öntött el.

Egy 35 méteres daru dőlt a házak közé

Sárváron a hatalmas széllökések miatt egy 35 méteres daru dőlt a házak közé, 11 tonnás nehezéke több mint egy méter mélyen fúródott egy sorház előtti járdába. Mindössze néhány méteren múlt, hogy nem történt tragédia. A katasztrófavédők csak darabokban tudták eltávolítani a monstrumot, a becsapódás helyén egy óriási mélyedés emlékeztet a történtekre.

Villanyoszlopokat és vezetékeket rongáltak meg a hatalmas széllökések, így 700 lakásból 400-ban szünetelt az áramszolgáltatás. A nyugat-dunántúli régióban 14 település maradt áram nélkül.

Baján szombaton több utcát is lezárt a rendőrség, a pincék és a lakóházak annyira beáztak, hogy a lakóknak ki kellett pakolniuk az értékeiket. Voltak, akik azt mondták:

30 centiméteres víz hömpölygött a járdán és az úttesten.

Extrém mennyiségű csapadék már nem várható

Nyugat- Dunántúl után szombaton az ország középső és déli részéig jutott a viharzóna, a hajnali órákban már elérte Szegedet, és Kecskemétet is, ahol egy aluljárót annyira elárasztott a csapadék, hogy többször is le kellett zárni a forgalmat.

Pénteken egyéként Medárd napja volt, és nem kímélte az embereket. 24 óra alatt sok helyen több csapadék zúdult le, mint máskor egész hónapban.

A néphit szerint:

További 40 napos esőre lehet számítani, de a meteorológiai előrejelzések ennél biztatóbbak: extrém mennyiségű csapadék már nem várható, de a következő héten is minden nap készülni kell több-kevesebb esőre.

Halálos áldozatokat is követelt a vihar

Halálos áldozatai is voltak a viharnak, egy 40 méteres fa ugyanis rázuhant egy autóra. Egy öt tagú család volt a kocsiban, négyen a helyszínen meghaltak. A helyiek megdöbbentek a dombóvári tragédián, volt, aki azt mesélte, hogy a kocsi éppen lassított, amikor a fa dőlni kezdett.

A baleset után órákig a helyszínen voltak a mentők, tűzoltók és rendőrök. A nyárfát tövestől tépte ki a vihar, a zuhanás ereje akkora volt, hogy még a beton villanyoszlopot is kettétörte. Úgy tudni, a kocsiban öten ültek, köztük egy öt hónapos csecsemő és két fiatal lány. Az autót egy 42 éves férfi vezette, ő is az áldozatok között van, az egyetlen túlélő egy 45 év körüli nő.

A baleset a Kórház utcában történt, az M1 információi szerint az egyik gyermeket vitték késő este a sürgősségire, és már indultak haza, amikor a baleset történt.

Az autóban öten utaztak, négyen sajnos elhunytak, a műszaki mentést a dombóvári hivatásos tűzoltók végezték, ők vágták le a fát az autóról, illetve az elhunytakat ők emelték ki az autóból.

– nyilatkozta Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Szombat délelőtt négyen aprították az útra zuhant fát, a környékbeliek azt mondták, évtizedek óta nem volt ekkora vihar. A tragédia körülményeit a rendőrség is vizsgálja. Az ötödik utast hajnalban Pécsre szállították, az M1 úgy tudja, őt szombaton hazaengedték a kórházból.

 

Forrás: hirado.hu