Több polgárőr felügyel Nyíregyházán

Czidor Mihály, a Nyíregyházi Polgárőr Szövetség ügyvezetője a városban tevékenykedő polgárőr szervezetekről elmondta, dinamikusan fejlődnek. Köszönhető ez annak, hogy nemrégiben is számos új egyesület jött létre. Már a Jósavárosban, Kistelekiszőlőben, Oláhréten, Császárszálláson is működik civil szervezetük. Számszerűen, 22 egyesületnél közel hétszáz polgárőr teljesít napjainkban szolgálatot, Nyíregyháza közbiztonsága érdekében.
Az ügyvezető azt hangsúlyozta, hogy ezek a városlakók önként, díjmentesen szabadidejükben vállalják azt, hogy tesznek városuk közbiztonságáért. Míg korábban elég volt, hogy összeállt néhány jóérzésű ember és járőrözött a lakókörnyezetében, ma már ennek szigorú szabályai vannak. A polgárőrök felkészültek, képzésen és továbbképzésen vesznek részt, melyet a 2012-ben életbelépett polgárőr törvény is megkövetel. De nemcsak a lakosság láthatja ennek a tudásnak a hasznát, hanem az is fontos, hogy a polgárőrök érezzék: valóban hivatalos, a közösség által elfogadott módon és jogi keretek között járhatnak el szükség esetén. Czidor Mihály arról is szólt, hogy egy pályázati forrásnak köszönhetően, ma már 130 képzett, bűnügyi és közlekedési polgárőr is teljesít szolgálatot Nyíregyházán, akik számos esetben dolgoznak együtt a rendőrséggel is. De találkozhatunk velük rendezvények biztosításánál, vagy demonstratív céllal megjelennek a legtöbb olyan helyen, ahol gyakran fordulnak meg a vandálok.

ELISMERÉS A KIVÁLÓ POLGÁRŐR MUNKÁÉRT

Nyíregyházán ma is élnek olyan polgárőrök, akik méltó példaképei lehetnek az új generációnak. Nemrégiben elismerő oklevelet vehetett át dr. Kovács Ferenc polgármestertől Kozma László, aki több évtizeden át végzett, áldozatos és elkötelezett polgárőri munkájával vívta ki az elismerést.
A 82 éves férfi 1988-tól nyugdíjas BM dolgozó, nyugállományú rendőr alezredes, aki Nyíregyházán polgárőrséget szervezett és ma is tevékeny. Dr. Kovács Ferenc elmondta: Laci bácsi 82. születésnapja, jó alkalmat adott munkája elismerésére.
Nevéhez köthető a Szomszédok Egymásért Mozgalom elindítása, az Egy iskola, egy polgárőr és az Egy lépcsőház, egy polgárőr mozgalmak szervezése és működése. Áldozatos munkája mindenki számára példaként állítható.
Kozma László Nyíregyházán született, de elkerült a szabolcsi megyeszékhelyről, Magyarország több városában élt és dolgozott. Nyíregyházára költözése óta a belvárosban, Borbányán és a Jósavárosban is szervezett polgárőrséget. Szellemi atyja a Nyíregyházi Polgárőr Szövetség megalakulásának, alapító tagja a Nyíregyháza Városközpont Polgárőr Egyesületnek. Azt mondja, a Nyíregyháza polgármesterétől kapott elismerés jóleső érzés, de ő mindig örömmel végzi a munkáját. Fontosnak tartja a közösségért végzett tevékenységet, s amíg ereje engedi, szeretne polgárőrként dolgozni, továbbra is vállalja az utcai szolgálatot.

IRODA IS MŰKÖDIK

Tavaly nyáron irodát is kapott a Városközpont Polgárőr Egyesület a Toldi utcán. Ez is jelzi, hogy a nyíregyházi önkormányzat fontosnak tartja a város közbiztonságának erősítését, ezért a helyiséget térítésmentesen biztosítja a civil szervezeteknek. Az új iroda három városi egyesület központja lesz, innen közel 500 polgárőr munkáját koordinálhatják.

Sipos Marianna