Több órás várakozás is előfordulhat

Hosszú sorban álltak a járművek az ukrán határnál múlt szombaton Záhonyban. Akkor a határ magyar oldalán több kilométer hosszú gépjárműsor várakozott a kilépésre. Több mint két kilométeres volt a kamionsor, és majdnem olyan hosszan álltak a személyautók is.

 

KELLEMETLEN A VÁRAKOZÁS A HŐSÉGBEN

 

A határon való több órás várakozást még kellemetlenebbé tette a rekkenő hőség. A nagy kánikulában szombaton mentőt is kellett hívni. Egy lengyel rendszámú gépkocsi vezetője nem bírta a nagy meleget. Szívbetegként rosszul lett. Őt a mentők kórházba is szállították. A hosszú sorban várakozókon sokat segített, ha volt náluk kellő mennyiségű ivóvíz, amivel a nagy melegben enyhíthették szomjukat. Sokan a klimatizált autóban várakoztak, de a többség lezárta az autót, és inkább az út menti fák alatt, az árnyékban próbált hűsölni.


SOK CSALÁD TART HAZA

 

Hasonló helyzet alakult ki múlt vasárnap is a záhonyi határátkelőhelynél. Szombathoz képest annyit változott a kép, hogy akkor kamionforgalom az ukrán határnál egyáltalán nem volt, és személyautóval is jóval kevesebben indultak Magyarország felől Ukrajnába. Aznap a kisbuszok álltak tömött sorban, majdnem két kilométer hosszan. A mikrobuszok utasai főként ukrán és lengyel családok voltak, akik vagy vendégmunkásként Olaszországból vagy Spanyolországból mentek haza szabadságra, vagy nyugat-európai nyaralásukról tértek volna haza. A sorban állóknak 4-5 órát kellett várniuk a határátlépésre.

 

ÉRDEMES HÉTVÉGÉN MÁSIK HATÁRÁTKELŐT VÁLASZTANI

 

A rendőrség a helyszínen azt javasolta a várakozóknak, hogy forduljanak vissza, és menjenek másik határátkelőhelyhez. Bár, nem tudni, hogy ezen a hétvégén mekkora lesz az Ukrajnába tartó forgalom, most is azt javasolják: aki az ukrán határnál nem akar várakozni, ezen a hétvégén se a záhonyi határátkelőhelyet válassza. Ha teheti, lépje át a határt inkább Tiszabecsnél vagy Beregsuránynál, ez a két határátkelőhely a nap 24 órájában nyitva tart. A személygépkocsival közlekedők választhatják a barabási határátkelőhelyet is, de ott csak este 7 óráig léphetik át a határt. A magyarországi határátkelőhelyek forgalmáról és a várakozási időről a közlekedők a police.hu weboldalon tájékozódhatnak.

F.A.

(Fotó: internet)