Több mint ezren vettek részt a táncfesztiválon

Többfajta táncot is láthattak az érdeklődők a Bem József Általános Iskola tornacsarnokában. A hétvégén megrendezett V. Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál keretében tíz kategóriában, a néptánctól a klasszikuson át a modern táncokig mutathatták meg tehetségüket a versenyzők korcsoportok és formációk szerint. A rendezvény a folyamatos fejlesztéseknek, és bővítéseknek köszönhetően mára már Kelet-Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb versenyévé nőtte ki magát, így idén minden eddiginél többen vettek részt rajta, nemcsak hazánkból, hanem Ukrajnából és Romániából is.

Dr. Szűcs Lászlóné dr. Siska Katalin, a Pro Homo Egyesület elnöke elmondta, amikor elkezdték az első táncminősítő szervezését, akkor maguk se gondolták, hogy az így ki fogja nőni magát. Először a saját intézményükben ötven fővel kezdték el, mostanra pedig kétnapos eseményen 1100 versenyző 220 műsorszámmal vesz részt.

Amatőrtől a profiig

Az idei versenyen számos újdonsággal várták a versenyzőket. Ettől az évtől először alkalmaztak felmenő versenyrendszert. A táncosok négy kategóriába sorolva, az amatőrtől a profiig versenyezhettek tudásszintjüknek megfelelően.

A jövőben nemcsak Nyíregyházán

A versenyzőket Magyarországon és külföldön is elismert szakemberekből, táncpedagógusokból, koreográfusokból és táncművészekből álló zsűri bírálta. A megmérettetésen közel 170 arany, ezüst és bronz minősítés talált gazdára. Ezen felül kiemelt arany minősítést és számos koreográfusi és versenyzői különdíjat is kiosztottak. A verseny nagy népszerűségét látva a szervezők azt tervezik, hogy a jövőben a nyíregyházi mellett Nyugat-Magyarországon és Budapesten is rendeznek majd minősítő táncfesztivált.

Zadubenszki Norbert