Több mint 500 parkolóhely lesz a kórházban

Tavaly októberben tették le – a Tömbkórház projekt részeként – a több mint 500 négyzetméter beépített alapterületû, 361 gépjármû befogadására alkalmas, kétszintes parkolóház alapkövét a Jósa András kórházban. A kivitelezést a „KE-VÍZ 21” Zrt. és a KÖZMŰ GENERÁL Kft. végzi. A parkolóház állami támogatással épül fel, közel 450 millió forintból. Előreláthatólag nyár elejére adják át.

Kétmillió beteg fordul meg

A kórház területén az építkezés ideje alatt 241 parkolóhelyet lehet továbbra is igénybe venni, melybõl 23 darabot kizárólag mozgáskorlátozottak részére tartanak fenn. Vitkai Éva, az intézmény sajtófõnöke arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy az új parkolóház átadásával már több mint 500 parkolóhely áll majd a megyeszékhely kórházába érkezõk rendelkezésére, ami azért is kiemelten fontos fejlesztés, hiszen a Jósa András Oktatókórházban éves szinten a fekvőbeteg-ellátásban közel 80 ezer, a járóbeteg-ellátás tekintetében pedig, amely főként érinti a parkolóhelyek kihasználtságát, több mint 2 millió beteg fordul meg. A parkolóház felépülése egyike az utóbbi években megvalósult jelentős infrastrukturális fejlesztéseknek.

Korszerűsödik a központi sterilizáló

Nemcsak új, kétszintes parkolóház épül a kórház területén, hanem a Központi Sterilizáló eszközparkja is megújul, több mint 160 millió forintos pályázati támogatásból, ami jelentős mérföldkõnek számít, hiszen a betegellátás biztonságának fejlesztése az intézmény egyik legfontosabb célkitûzése.

– A pályázat keretében beszerzett sterilizáló, műszermosogató berendezések beszerelése és beüzemelése 2018 tavaszán történik meg. Az új eszközöknek köszönhetõen korszerűsödik a Központi Sterilizáló eszközparkja.

Időszerű volt

– Kiemelten fontos beruházás volt mindez, hiszen a korábban használt gépek a nagymértékű igénybevétel miatt elavultak és kisebb üzembiztonsággal mûködtek, így cseréjük és korszerűsítésük rendkívül időszerûvé vált. Az új eszközök kevesebb energiafogyasztást igényelnek, így ez a projekt a zöld kórházzá váláshoz is hozzájárul

– tette hozzá a sajtófőnök.

Milliárdos fejlesztések

A Pólus-program részeként az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi beruházása valósult meg a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban a „Jósa András Tömbkórház Projekt” címû nagyprojekt lezárulásával. Az uniós és állami támogatásból megvalósuló projekt keretében a 27 ezer négyzetméteren, mintegy 1600 darab orvosi gép-mûszer beüzemelésével felépülõ Tömbkórházban Onkológiai, Gyermekgyó­gyászati, illetve Belgyógyászati Tömböket, valamint egy új Sürgõsségi Betegellátó Centrumot és heli­kopter­leszállót alakítottak ki, összesen 16,1 milliárd forintból. Emellett új Központi Rehabilitációs Egység is épült Nyíregyházán, közel 500 millió forintból. Az infra­strukturális fejlesztések mellett pedig jelentõs orvos­techno­ló­giai beruházások is megvalósulhattak a közelmúltban.

(Mint a Nyíregyházi Napló legutóbbi számában beszámoltunk róla, átadták a Jósa András kórház új óvodáját is. Az eseményen részt
vett dr. Szabó Tünde és Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériuma államtitkárai, dr. Adorján Gusztáv kórházigazgató,
illetve dr. Kovács Ferenc polgármester is, akik megtekintették az épülő parkolóház munkálatait is (képünkön)