Több mint 450 ötlet érkezett a „COVIDEA” online pályázatra
Több mint 450 ötlet érkezett a „COVIDEA” online pályázatra

Több mint 450 ötlet és projektjavaslat érkezett a „COVIDEA” online pályázatra – közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az ITM szakpolitikai támogatásával áprilisban hirdette meg a COVIDEA ötlet- és startupversenyt.

A kiírók a koronavírus által előidézett rendkívüli helyzetben a járvány leküzdését és az új kihívások kezelését segítő elképzeléseket, megoldásokat vártak témától és szakterülettől függetlenül.

A tárca szerint a felhívás a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki: a május 7-i beadási határidőig magánszemélyek, kis- és középvállalkozások, illetve kutató-fejlesztő intézmények 458 ötletet és projektjavaslatot nyújtottak be.

Az innováció ösztönzése fontosabb, mint bármikor

A közleményben Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: az innováció ösztönzése most fontosabb, mint bármikor korábban, hiszen elengedhetetlen az eredményes védekezéshez és Magyarország újraindításához is.

Hozzátette, a pályázaton a 20 leghasznosabbnak és legígéretesebbnek ítélt ötlet vagy projekt nyer támogatást a majdnem 60 millió forintos keretösszegből a gyors megvalósításhoz.

Schanda Tamás arról is beszámolt, hogy bár az adatok feldolgozása még zajlik, már most látható, hogy a pályázatok majdnem fele az egészség- és orvostudomány különböző területeit érinti.

Jellemző azonban a pályamunkák változatosságára, hogy közel harmaduk ajánl informatikai és digitalizációs megoldásokat, számos ötlet képviseli a műszaki tudományok területét, vagy foglalkozik gazdasági, oktatási, pénzügyi, jogi témákkal – fűzte hozzá.

Hamarosan megkezdik az értékelést

Az online pályázati felhívásra egyszerűsített formában lehetett jelentkezni egy rövid projektbemutató dokumentum beküldésével, amelyhez az ötletgazdák fotókat, videókat vagy prezentációkat is csatolhattak.

Az értékelés rövidesen megkezdődik, a döntőbe jutó pályázók rövid bemutatkozó videóban fejthetik ki még részletesebben javaslataikat, amelyeket az innovációs ökoszisztéma öt elismert szaktekintélyéből álló zsűri értékel.

A pályázatról részletes tájékoztatás az NKFIH honlapján olvasható – áll az ITM közleményében.

MTI