Operatív törzs: 266 hatósági házi karanténban levő vállalta az elektronikus ellenőrzést
Operatív törzs: 266 hatósági házi karanténban levő vállalta az elektronikus ellenőrzést

Már 266 hatósági házi karanténban levő vállalta, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartja-e a korlátozó intézkedést - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón szombaton.

Kiss Róbert alezredes elmondta, a hatósági házi karanténban levők egy szoftver letöltésével tudják lehetővé tenni, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze őket. Ismertette: pénteken 779 hatósági házi karantént rendeltek el, így 10 927 ilyen korlátozó intézkedés van folyamatban. Közülük 32 emberrel szemben kellett pénteken intézkedniük a rendőröknek, mert nem tartották be a szabályokat.
A rendőrök a védelmi távolságtartás betartását, illetve a maszkviselést ellenőrizve pénteken 117 alkalommal intézkedtek, ebből 66 figyelmeztetéssel zárult, 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 33 feljelentést tettek. Hétfő óta 301 alkalommal intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megsértése miatt - tette hozzá az alezredes.
A kijárási korlátozásokat megszegőkkel szemben pénteken 508 alkalommal intézkedtek a rendőrök, 338 esetben figyelmeztetették a szabályszegőket, 98 helyszíni bírságot szabtak ki és 72 feljelentést tettek - ismertette.
Kiss Róbert elmondta azt is: szombat délelőtt a teherforgalomban a kilépő oldalon jelentős, 4 órás várakozásra kell számítani Csanádpalotánál, illetve a személyforgalomban kilépő oldalon Nagylaknál.
Kérdésre válaszolva megismételte: az agrárdolgozók csütörtök óta Záhonynál és Nagylaknál beléphetnek Magyarországra. A vendégmunkások belépésének feltétele, hogy 48 órával a határátlépés előtt a munkaadó küldjön értesítést a használni kívánt határrendészeti kirendeltségre, amelyben megjelöli a munkavállaló adatait, munkavégzésének helyt és idejét, illetve a szállása címét.
Tájékoztatása szerint idáig 31 agrármunkás belépését kezdeményezték Magyarországra.
Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa ismertette: a mintavételek száma 103 258-ra nőtt, az adatokat frissítették, azok már tartalmazzák az orvosi egyetemek kutatási mintavételeinek számát is.

 

MTI