Több mint 200 pályázat érkezett a NYÍRVV Ültess egy fát a holnapért című felhívására
Fotó: Trifonov Éva

Az "Ültess egy fát a holnapért" NYÍRVV-s felhívásra 212 pályázat érkezett. A bírálat szempontjai között szerepelt a megjelölt terület közművesítése, a már meglévő növényállomány, az alkalmazkodóképesség, a fenntarthatóság és természetesen az igénylők elképzelése, személyes igénye.

A szempontrendszer legfőbb célja, hogy hosszútávon fenntartható fafajok kerüljenek a közterületekre. Ebben az évben 80 pályázó veheti át az igényelt növényeket, melynek során 67 db fát, 30 örökzöld fát és mintegy 350 db cserjét osztanak ki. A pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik, hétvégén már 50 pályázó vette át az igényelt díszfát vagy cserjét.

A növényosztás várhatóan novemberben és tavasszal folytatódik – mondta Mussó László önkormányzati képviselő.

A cserje- és faültetéshez a NYÍRVV szakemberei biztosítanak tanácsokat, az ültetés után pedig a növények gondozása az igénylők feladata lesz.

A városi, nagyszabású faültetési program is folytatódott hétvégén. Október 5-én 17 db facsemetét, gömbjuharokat, oszlopos juharfákat és hársfákat ültettek el a Tiszavasvári úti körfogalomban és környezetében. A zöldfelületi rekonstrukció keretében egy Kertváros feliratot is formáztak a körforgalomnál, 1200 db árvácska elültetésével.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta:

Ez a körforgalom jövőre újul majd meg, de már most két olyan virágágyást alakítottunk ki, amely segítségével az innen távozók és ide érkezők láthatják azt, hogy milyen városrészben vannak. Több mint 1200 árvácskákból formázták meg a Kertváros feliratot. Színesen pompáznak majd a következő 2-3 hétben itt a növények. Ezeket és az elültetett fákat a Zombor-csoport ajánlotta fel, köszönjük a cégek aktív részvételét a fásítási programban, amelyet tavaly dr. Kovács Ferenc polgármester hirdetett meg.

A Jósavárosban pedig Őszköszöntő családi délután keretében ültettek fákat még péntek délután.

Kapcsolódó galéria

Faültetési akció a Nyírvv-nél