Több mint 100 éves dísztermet restaurálnak – Megújul az evangélikus általános iskola
Fotó: Szarka Lajos

Nagyszabású felújítási munkák kezdődtek az evangélikus általános iskolában. Az intézmény dísztermét restaurálják és korhű mintázatok alapján szeretnék korszerűsíteni, de megújul többek között az épület külső homlokzata is. A szakemberek munkáját a lakosság is segítheti.

Megbeszélést tartottak a szakemberek csütörtök délután a Túróczy Zoltán evangélikus iskolában, az intézmény egy komplex felújítási programba kezdett. Ennek első eleme a díszterem rekonstrukciós helyreállítása. Az épületet még Alpár Ignác tervezte, ma pedig már Nyíregyháza egyik műemléke. A korszerűsítés részeként többek között megújul a külső homlokzat, illetve beltéri munkálatokat is terveznek. A beruházást az egyház támogatja.

Megújul a díszterem

„Maga az épület az 1890-es évek végén került átadásra, a leírások szerint nagyon díszes ünnepi alkalom volt ez Nyíregyháza város életének történetében és az evangélikus egyházközség életének történetében is. Elemi iskolának épült ez az iskola, mégis nagyon nagy tereket építettek ki, már akkor is nagyon sok igényt elégített ki és az azt követő nemzedékeknek is nagyon jó szolgálatot tesz oktatás-nevelés céljára. Az egyik központi része az épületnek ez a díszterem, a városban az egyik legnagyobb terem, amit már akkor, amikor megépítettek, a város is használta különböző rendezvényekre, az iskola is nagy szeretettel tervez ide programokat” – nyilatkozta Kocsisné Sárossy Emőke, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője.

Törekednek az eredetiségre

A termet már többször átfestették, de még nem történt meg az eredeti festés feltárása és rekonstruálása. A restaurátor festők különböző terveket készítettek, illetve a műemlékvédelmi hatóság is engedélyezte a feltárást és a kutatást. A lehető legszebb és legeredetibb állapotba szeretnék helyreállítani a dísztermet, de eközben megoldják a terem hűtési és fűtési korszerűsítését, illetve a villamosság felújítását is.

„A lehető legkorszerűbb és legmodernebb technikát szeretnénk idehozni, ezért vannak itt a szakemberek, hogy ennek a legoptimálisabb módszereit egyeztessék és kidolgozzák. A díszterem miliőjét és a falait védeni kell, ezért keresnek olyan megoldásokat, ahol a legkevesebb roncsolással és érintettséggel meg tudják oldani ezeket a korszerűsítéseket. Az oktatás-nevelés a jó keresztényi értékrend mellett folyik és folytatódik, és a külső megjelenésünkben is szeretnénk közvetíteni azt, hogy mi az elsődleges szándék: a belső értékek, a harmónia, a nyugalom és a szeretet. Túl nagy extravagáns megjelenést vagy túl elrugaszkodott szín- és formavilágot nem szeretnénk megvalósítani” – tette hozzá az intézményvezető.

A színpad is úgy lesz felújítva, hogy olyan képet mutasson, ahogy azt évtizedekkel ezelőtt megtervezték, az viszont még egyelőre kérdéses, hogy milyen színvilágot kap a terem, ezt majd a rekonstruálás után tudják meghatározni.

A lakosság is segíthet

A korhű mintázatok feltárása miatt az intézmény arra kéri a lakosságot, hogy akinek bármilyen fényképe van a díszteremről a korábbi évtizedekből, keresse fel az iskolát és segítse a restaurátor szakemberek munkáját.

Kapcsolódó galéria

Díszterem felújítás az evangélikus iskolában