Több lakás épül

A lakásépítések száma jelentős növekedést mutatott 2016-ban. Az emelkedés az előző évekhez képest négyszeres volt. A szakemberek szerint ez nagyban a CSOK-nak köszönhető, amelyet az országos adatok alapján a 2016. tél elejéig már közel 35 ezer család vett igénybe.

 

218 építési engedély

 

Éva Péter, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Építésügyi Osztály vezetője azt mondta, pozitívan alakultak az adatok. A 2015. évhez képest négyszeres emelkedést mutat az lakásépítések száma. Elmagyarázta, ez azt jelenti, hogy 218 esetben adtak ki építési engedélyt, vagy vettek tudomásul egyszerű bejelentést, amely alapján 371 lakás kapott engedélyt. Ebből 176 az egylakásos családi ház, 37 pedig kétlakásos ikerház, a többi társasház. Éva Péter hozzátette, a növekedés köszönhető a CSOK-nak a, Családok Otthonteremtési Kedvezményének, valamint annak, hogy egyszerűsödtek a lakásépítés engedélyezési szabályai.

 

Egyszerűbb szabályok

 

Most már egyszerű bejelentéssel is meg lehet tenni az építési szándékot. A bejelentést követően 15 napon belül ezeket a hatóság megvizsgálja, így akár 15 nap múlva elkezdhető az építkezés. Újítás 2017-től az is, hogy a lakásbővítések is az egyszerűbb bejelentés körébe tartoznak, vagyis nem kell bonyolult engedélyezési folyamaton végigmenni, hanem kiviteli tervvel és építési naplóval elindítható az építkezés. Ezeket a bejelentéseket az etdr.gov.hu címen lehet megtenni. A szakemberek szerint örömteli az is, hogy 2017-ben már több társasház építése folyamatban van, vagy jogerőre vár.

ME.

(Fotó: internet)