Több ezren látogattak el az I. Nyírségi Disznótoros Fesztiválra
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntötte az I. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon a résztvevőket, majd dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár megnyitotta a rendezvényt.
Az I. Nyírségi Disznótoros Fesztivál mellett ez volt a XVII. Nemzetközi Böllérverseny is. A rendezvényt eddig Napkoron tartották, de olyan nagy érdeklődésre tett szert, hogy Támba Miklós, az esemény főszervezője új helyszínt keresett neki, és így idén Nyíregyháza Önkormányzatával karöltve a Sóstói Múzeumfaluban tartották meg hagyományteremtő szándékkal. Három kategóriában lehetett nevezni, böllér, amatőr kolbásztöltő és pálinka versenyre várták a csapatokat.
Böllér versenyre 12 csapat nevezett, amatőr kolbásztöltőre 14 csapat és 54 pálinka versenyzik.
– nyilatkozta Támba Miklós a XVII. Nemzetközi Böllérverseny főszervezője.
További képekért kattintson a fotóra!
Fotók: Szarka Lajos
Több ezer érdeklődő érkezett a fesztiválra, volt, aki Napkorra soha nem látogatott el, de így, hogy Sóstóra került, jó szombati programnak tartotta a gasztronómiai rendezvényt.
Mi nagyon szeretjük a múzeumfalut, rendszeresen járunk ide különféle programokra, van egy személyes kötődésünk is, a férjem itt kérte meg a kezem, az iskola előtt, úgyhogy mi nagyon szeretjük.
– tette hozzá Soltészné dr. Dankócsik Enikő, a rendezvény egyik résztvevője.
További képekért kattintson a fotóra!
Fotók: Szarka Lajos
A csapatok sátrainál nagy volt a sürgés-forgás, egész nap készültek a hagyományos ételek. Hurkát, kolbászt és toroskáposztát mindenki készített, ezeket értékelte később a zsűri, de ezen kívül volt gulyásleves és sült a tepertő is. Az induló csapatok között szerepelt a Városháza dolgozóiból alakult csapat is, akik nagy lelkesedéssel készítették az ételeket.
Készítünk hurkát, kolbászt és toroskáposztát, a feldolgozás során napközben volt már hagymás vér, reggelire sült szalonnánk volt és a végén egy kis Laci pecsenye is a maradék húsokból.
– árulta el Dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza címzetes főjegyzője.
Főzés közben nagyszerű volt a hangulat, hamarosan táncra perdült mindenki.
További képekért kattintson a fotóra!
Fotók: Szarka Lajos
A nyíregyházi Hübner Kft. is indult a böllérversenyen, igazi csapatként működtek együtt a dolgozói, akár csak hétköznapokon munka közben.
Mindenkinek meg van a saját feladata, mint ahogy a cégnél is, van aki az itallal foglalkozik, van aki az étellel, van aki a vendégek szórakoztatásával.
– mondta el Moravecz Róbert a Hübner-H Kft. csapatkapitánya.
A nemzetközi versenyre Erdélyből is neveztek, 25 fő érkezett és egy igazi kuriózumot vittek a zsűri elé.
Böllér leves készül, amit most először készítünk, valamint lesz töltött káposzta és toroskáposzta.
– fűzte hozzá Szerényi Anita.
További képekért kattintson a fotóra!
Fotók: Szarka Lajos
Az ételek megkóstolása után, bárki megmérethette vérnyomását, esetleg vércukor szintjét a kórház kitelepült szűrővizsgálatain, ha pedig valaki pálinkát is kóstolt, az leellenőrizhette hazaindulás előtt, hogy volán mögé ülhet-e.
A mai napon alkohol szonda vizsgálat is történik, ez akkor lesz érdekes, ha valaki haza akar menni és szeretné kipróbálni, hogy a reggel elfogyasztott kis mennyiségű alkoholnak a hatása még meg van-e.
– árulta el dr. Francz Mónika a Jósa András Oktatókórház orvosigazgató-helyettese.
A rendezvény óriási sikert aratott, több ezren látogattak ki szombaton a Sótói Múzeumfaluba, így a szervezők jövőre is megtartják a gasztronómiai fesztivált.
Kanócz Rita