Több ezer cég foglalkoztatja bejelentés nélkül, feketén a munkavállalóit
Több ezer cég foglalkoztatja bejelentés nélkül, feketén a munkavállalóit

Győrtől Budapesten át Nyíregyházáig több ezer olyan cég működik hazánkban, amely bejelentés nélkül, feketén foglalkoztatja dolgozóit.

Vendéglő, pékség, sajtműhely, építőipari cég, utazási iroda, cukrászda, taxitársaság, nonprofit sportcsarnok üzemeltetője, szállítmányozási társaság, ékszer-zálog üzlet, fagyizó és vidéki fürdő is található az adóhivatal több ezer céget tartalmazó legfrissebb listáján, melyen azok a vállalkozások találhatók, amelyek nem jelentették be foglalkoztatottjaik munkaviszonyát – tájékoztatta a hirado.hu-t az adóhivatal.

Két listát hoz nyilvánosságra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az egyiken azoknak az adózóknak az adatait teszik közzé a honlapjukon, amelyeknél a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be dolgozóik munkaviszonyát. A másik listán a visszaeső vállalkozásokat nevesítik  – közölte a NAV.

A feketén foglalkoztató vállalkozások Győrtől Budapesten, Kecskeméten, Csornán, Kapuváron át Nyíregyházáig, az ország szinte minden megyéjében megtalálhatók.

Hozzátették, ezeknek a cégeknek nemcsak a nevét, hanem a székhelyét, lakcímét és adószámát, természetes személy esetében pedig az adóazonosító jelét is közlik. Ehhez azonban végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat szükséges, amely megállapította, hogy nem jelentették be a foglalkoztatottak munkaviszonyát.

Kiemelték, a NAV a honlapján közzétett adózók adatait két év elteltével törli, kivéve, ha a jogsértést az adózó ismét elkövette. A törléshez szükséges két évet az ismételt jogsértés közzétételétől kell számítani.

Mint ismeretes, 2018. január 1-je óta hozza nyilvánosságra az adóhivatal a bejelentés nélkül alkalmazottat foglalkoztatók listáján szereplő adózók közül azokat is, akik

nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének.

Felhívták az adózók és a bíráló szervek, szervezetek figyelmét, hogy kizárólag az tartozik a nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezők közzé, akit a NAV, illetve a bíróság a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül ismételten bírsággal sújtott a korábbival azonos és ugyanazon telephelyen elkövetett jogsértés miatt.

Ismételt mulasztásnak számít, ha a közzétett és az előző mulasztás jogerőssé és végrehajthatóvá válása között nem telt el két év. A nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező adózók listája itt található.

hirado.hu