Tízszeres vasember - 38 km úszás, 1800 km kerékpározás, 422 km futás egymás után!

 Egyesült Államok, New Orleans, tízszeres ironman verseny. 38 km úszás, 1800 km kerékpározás és 422 km futás. Egymás után. 16 elszánt nevező a világ minden részéről, köztük egy magyar sportember, Szőnyi Ferenc. Az 54 éves sportember az elmúlt években sorra nyerte a hasonló versenyeket, most is egy svájci győzelem után érkezett Amerikába, de futott 480 km-t a Himalájában – 10 km-es szintkülönbség mellett, és számos rekordot tart. Most is nyert…

Magyarország, Nyíregyháza, Korona Hotel. Teljesen megtelt a díszterem, mindenki arra kíváncsi, Szőnyi Ferenc hogy csinálja. Hogy van ennyi ereje, hogy bírja mentálisan? Az érdeklődők között van ironman, spartan race győztes, hosszútáv futó, és olyan, aki csak hobbiból fut. A személyi edző, Horváth Péter hívta meg Szőnyi Ferencet a megyeszékhelyre, és hatalmas taps fogadta a sportembert.

- Nem volt egyszerű a legutóbbi verseny. 21 órán át úsztam, amire nem vagyok büszke, ez a leggyengébb számom. A kerékpározás során sikerült felzárkózni, majd a futás után győzni. Nehezek voltak a körülmények, szokatlanul hideg, 5 fok alatti hőmérséklet várt minket – mondta Szőnyi Ferenc.

Néhányan már az úszás után feladták, a 107 órányi tekerés után pedig már csak tízen maradtak.

- Nagyon fontos ilyenkor, hogy az ember jól ossza be az erejét, szükség van az elején önuralomra. Voltak akik túl erősen kezdtek az úszásban, és nem is tudták befejezni a versenyt. Fontos az is, hogy megfelelő időben pihenjünk. A kerékpározás során az elején még 150 km után álltam meg, aztán már rövidebb szakaszokat követően pihentem, fontos, hogy jól építsük fel a versenyt – mondta Szőnyi Ferenc.

Nehéz elképzelni, de Szőnyi Ferenc tíz évvel ezelőtt 3 km-es futással kezdte, ugyanúgy mint bárki más, aki mozogni, stresszt levezetni szeretne. Gyorsan fejlődött, az első ultramaratoni, majd ironman után jöttek a következő kihívások. 2009-ben már a mexikói tízszeres ironman alkalmával világrekordot döntött, kétszer teljesítette a világ egyik legnehezebb versenyét a Spartathlont, de az egyik leghosszabb, 4800 km-es kerékpárversenyen is célba ért. Idén meg is kapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Már keresi az új kihívásokat.

- Mexikóban lesz egy húszszoros ironman verseny, azt szeretném teljesíteni a jövő év októberében. Amikor versenyzel, sok dologra kell figyelni. Önmagadra, a versenytársakra, a körülményekre, a környezetre. Felméred milyen a mezőny, de egy-egy ilyen hosszú távnál az a legfontosabb, hogy teljesítsd. Akkor már győztes vagy – mondta Szőnyi Ferenc.

Dankó László