Tizenöt napja vannak úton

Tizenöt napja vannak úton a Mária Maraton résztvevői. A futók és a kerékpárosok tegnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érkeztek. Ma a reggeli órákban Rakamaztól indulva folytatták útjukat két irányba. A csapat 2 ultramaratonistája, Frank Tibor és Veress Béla további három futóval köztük Náray Balázzsal, a Kossuth rádió szerkesztőjével kiegészülve Nyírtelken át futott Máriapócsig, a következő pihenőállomásig.

– Indultam már olyan eseményen, ami a futásról szólt, de az egészséges életmódra a sportos életmódra, vagy a környezettudatosságra hívta fel a figyelmet. Ez az esemény pedig ezen túl a sportot vagy a mozgást eszközként is felhasználva kicsit a lelki többletre is rámutat – mondta Náray Balázs, a Kossuth Rádió szerkesztője.

A szervezők elmondták a Mária Maratonnal egyrészt az ország spirituális szerepvállalására szeretnék felhívni a figyelmet, másrészt pedig a futás által a befelé figyelés fontosságára.

– Magyarországnak is van egy fajta spirituális küldetése, útvonala, zarándokvonala, ami összeköti Mariazellt és Csíksomlyót, azon túl ennek a Mária Maratonnak is van egy plusz többlete is azzal jelezve, hogy a futásnak is van egy spirituális jellege – mondta Szabó Tamás görögkatolikus pap.

Az 1300 kilométeres távhoz a futók mellett 10 főt számláló kerékpáros zarándokok is csatlakoztak. Ők Rakamaztól Kisvárdán át egy hosszabb úton folytatták a Mária Maraton mai, 58 kilométeres szakaszát, ahol további 20 kerékpárossal kiegészülve tekernek majd tovább.

– Engem a kihívás az, ami motivált. Ez azt gondolom, hogy egy elég nagy teljesítmény. Még csak nem is azt mondanám, hogy napi 70-80 kilométert kerékpározunk, hanem ezt több mint 15 napon keresztül tesszük meg és azért ez több mint kihívás és mellette annyi élményt ad – mondta Kraft Hermina.

A Mária Maraton Csíksomlyónál ér véget, addig azonban további 500 kilométer van hátra. A távhoz még több ponton lehet csatlakozni.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)