Tizenöt kórus részvételével rendezték meg az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyét

Közel 900 dalos énekelt a nyíregyházi zenetagozatos iskolában minősítő koncerten, egy 1934-ben indult hagyomány nyomán. A KÓTA, vagyis a Kórusok Országos Tanácsa és egyéb szakmai szervezetek mozgalommá nemesítették a tavaszi kórustalálkozókat. A hagyományok szerint mind a 15 énekkar együtt dalolt Nyíregyházán, a rendezvényt záró összkari énekben.

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze így nyilatkozott:

Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk – mondta Kodály Zoltán. Jobb, ha ketten együtt dalolnak, aztán mind többen, százan, ezren, és akkor majd megszólal a nagy harmónia, amiben mind egyek lehetünk, és akkor mondhatjuk, hogy örvendjen az egész világ. Ezt a Bicinia előszóban elhangzott és leírt mondatot mi komolyan vesszük, és Kodály tanítása szerint az énekkarban éneklő emberek a társadalomnak hasznosabb és jobb tagjai lesznek.

Nyíregyházi és megyebeli kórusok mellett egy debreceni, de még mohácsi énekkar is meghívást kapott a kórustalálkozóra.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Azért járok énekre, mert anyáék is azt mondták, hogy így sokkal boldogabb leszek az életben, és nekem is nagyon tetszik. Soha nem tudok úgy megmaradni, hogy ne énekeljek vagy ne táncoljak valamit.

– mondta a mosolygós mohácsi diák, Szécsi Hanna.

A mohácsi karvezető, Gizella néni, a gyerekek kedvence épp 20 éve áll a Kicsinyek kórusa élén.
Mohácsi népdalcsokorral, Bánkövi Gyula, Bárdos Lajos és Balázs Árpád kórusműveivel érkeztek a minősítő hangversenyre.

A tavalyi tanévben Pécsett vettünk részt a Baranya megyei Éneklő Ifjúságon, és ebben az évben pedig a kóruskapcsolatunkat továbbépítve érkeztünk most Nyíregyházára, és ugyanúgy a nyíregyházi Nyitnikék kórust ebben az évben szeretettel várjuk vissza. Iskolánkban 1958-ben indult az ének-zene tagozat, úgyhogy egyidősek vagyunk a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolával, a 60. tanévünket ünnepeljük.

– tudtuk meg Koleszárné Györki Gizellától, a Mohácsi Park Utcai Katolikus Általános Iskola Kicsinyek Kórusának karnagyától.

A mohácsi és a nyíregyházi Kicsinyek kórusa a találkozó után tovább ápolja a barátságot, a többiek a zsűri értékelése után hazautaznak. Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Hudivók Marianna a Vikár Sándor Zeneiskola pedagógusa, valamint Ferencziné dr. Ács Ildikó a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének vezetője döntött az arany, ezüst, és bronz oklevelek odaítéléséről.

 

Matyasovszki Edit