Tíz tojásból piskótát? - Tovább drágulhat a tojás

 Idén tavasszal még az átlagárnak számító harminc forintért lehetett tojást kapni a Búza téri piaccsarnokban, azóta azonban szinte duplájára emelkedtek az árak. A Baromfi Termék Tanács közleménye szerint az áremelkedés oka az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve az, hogy a közelmúltban rovarirtó szeres tojásszennyezés volt, és Európa-szerte több tízezer tyúkot le kellett vágni. Persze mindehhez az is hozzájárul, hogy a szárnyasok az év végére „kitojják” magukat, és ilyenkor 2-3 hetes leállás tapasztalható.

 

TOVÁBB DRÁGULHAT


Az egyik nyíregyházi tojótyúktelep vezetõje elmondta, míg tavaly ilyenkor 30 forint körül alakult a tojás ára, most 55–60 forintért lehet kapni darabját.

– Nagyon keresett most a tojás. Bár egekben az ára, de az emberek elfogadták, hogy folyton változik. Minden héten öt forinttal. Idén is lesz még drágulás. Decemberben egyébként is szokásos, hogy magasabb áron értékesítik a tojásokat. Karácsony elõtt lesz a legdrágább, várhatóan hatvan forint felett alakul majd az ára. A korábbi tapasztalatok szerint csak januárban várható, hogy csökken a tojás ára. Talán visszaesik 40 forintra.

(Szerző: Bruszel Dóra)

(Fotónk márciusban készült a Búza téri piaccsarnokban. Akkor még 30 forint körül alakult a tojás ára)