Tíz évet kaphat félmilliárdos adócsalásért

Félmilliárd forintot meghaladó adóhiányt okozott egy Heves megyei bűnbanda, amely bonyolult cégláncolat segítségével tüntette el az áfát és a munkavállalók után fizetendő adókat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai 7 személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

A gyanú szerint a bűnözői csoport stróman cégvezetőkből, könyvelőkből és egyéb ügyintézőkből álló többszintű alvállalkozói hálózatot működtetett, melynek irányítója egy hevesi férfi volt. A tényleges építőipari tevékenységet végző gazdálkodó egy számlázási láncolaton keresztül fiktív számlákkal minimalizálta fizetendő áfáját, és csaknem 200 munkavállalója közterheit sem fizette be a költségvetésbe.

A bűnszövetség felszámolására szervezett akcióban az észak-alföldi nyomozók – járőrök és informatikusok támogatásával – több helyszínen kutattak bizonyítékok után. Bankszámlákat, ingatlanokat zároltak, valamint készpénzt és vevőköveteléseket is lefoglaltak. A költségvetést ért kár teljes egészében megtérült.

A NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A banda irányítója letartóztatásban van, ha bűnössége bebizonyosodik, akár tízéves szabadságvesztésre is számíthat.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal