Tisztes helytállás az országos íjászversenyen
Második alkalommal rendezte meg idén az Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben.

A megmérettetésre a katasztrófavédelem mellett a rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, illetve a vízügytől is érkeztek versenyzők, a nyíregyházi hivatásos tűzoltók tisztes helytállással tértek haza.

Az indulókat dr. Balázs Gábor tű. ezredes, Tolna megye katasztrófavédelmi igazgatója köszöntötte. A „vadászat” csakis a versenyszabályzat, illetve a biztonsági tudnivalók pontos ismertetése után indulhatott. Előbbit Piros László, a terep berendezésében főszerepet vállaló Alisca Nyilai Íjász Egyesület elnöke, utóbbiakat Kiss László biztonságtechnikai ellenőr tudatta a versenyzőkkel.

A 3D-s íjászat a vadon élő állatokat megformázó, három dimenziós célokról kapta a nevét. A különböző találati zónákat nem eltérő színekkel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal jelölik meg. A sportot űzők állítják: a legnehezebb terepíjászati mód ez, hiszen a lövéseket sohasem előre közölt távolságokról kell leadni. A különböző kategóriákba tartozó íjászok más-más távolságokról röpítik ki nyilaikat.

A tavalyihoz képest idén lényegesen többen mérettették meg magukat, így a pálya hosszán és berendezésén is változtatniuk kellett a szervezőknek. Nyomvonala eltért az előző évitől. Huszonnégy célra kellett lőniük a versenyzőknek – előfordult, hogy hegynek fel, vagy éppen hegyről lefelé célozva. A lőtávok sem voltak hétköznapinak mondhatók, ám emellett még komoly szintkülönbségeket is le kellett küzdeni, ami sok esetben a legkiválóbbakat is próbára tette.

A Sötétvölgy erdeiben őshonos őz, szarvas, róka mellett egzotikus vadak is akadtak a célpontok között, így tigrist és medvét is célba kellett venniük a versenyzőknek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét a megmérettetésen a Birgány János tű. hadnagy, Csicsvári Tamás tű. főtörzsőrmester és a Hajzer Dániel tű. törzsőrmester alkotta hármas képviselte a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság színeiben, akik tisztes helytállással térhettek haza a nem mindennapi küzdelemből.