Tisztább levegőt a jövőnkért!

Játékos feladatok, előadások, különböző programok várták a fiatalokat a Föld Napja alkalmából. A hangsúly a légszennyezettség csökkentésén volt. Az esemény egyik fő célja a gyerekek szemléletformálása. 

Az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás egy pályázat útján azt a célt tűzte ki, hogy javítsa a levegőminőséget, csökkentse a légszennyezettséget Szatmárnémetiben, Ungváron és Nyíregyházán, közvetetten pedig a régióban. A légszennyezés – különösen az időszakosan magas szállópor-szennyezettség – a határ menti térségben komoly kihívást, valamint jelentős egészségügyi kockázatot is jelent minden lakos számára. A projekt célja ezért a levegőminőség javítása, a lakossági fűtés és a városi közlekedés  által okozott szennyezés – különösen a részecskeszennyezés – csökkentése.   

A lakosság – különösen a fiatalabb generációk – környezettudatosságának növelése érdekében rendezvényeket tartanak. Az Atlétikai Centrum is egy ilyennek volt a helyszíne, ahol játékos feladatokkal, tesztekkel és előadásokkal várták a gyerekeket.

A program egyik része a gyalogos közlekedés feltételeinek javításával az emberek ösztönzése arra, hogy a gyaloglást vagy a kerékpározást válasszák az autóhasználat helyett. A nap során előadást hallgathattak meg a fiatalok a nyíregyházi környezetvédelmi fejlesztésekről, a város levegőminőségének javításáról. A projekt tovább folytatódik. 

- A mobil mérőműszerek kihelyezése a város területén már elkezdődött, és hatvan darabot szerelünk majd fel. Ezzel párhuzamosan Szatmárnémetiben is húsz mérőt helyezünk ki, és májusban érkezik az az OMSZ által hitelesített berendezés, mely szintén a szálló por koncentrációját méri - mondta Gál István, az ETT igazgatója. 

A pályázat keretében a már kibocsátott káros anyag részecskék elnyelésének növelése érdekében pedig fákat ültetnek.