Tiszta vizet - nemcsak a pohárba!

Szennyvizek? Tiszta vizet! Ez az idei év Víz Világnapja szlogenje, ami a tudatos vízhasználatra, a takarékoskodás, a vízszennyezések megelőzésére és kezelésére hívja fel a figyelmet. Ennek fontosságát jelzi, hogy napjainkban mintegy 600 millió ember él a Földön, aki nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez. A tiszta víz fontosságára a térségünkben is nagy hangsúlyt helyeznek, hiszen megyei szinten is számos problémával találkozhatunk. Ezek közé tartozik például, hogy idén nem volt hófelhalmozódás, aminek következtében vízhiányos állapot alakult ki, így jelenleg négy felszíni víztározó is üresen áll. Többek között ennek a helyzetnek, illetve a további nehézségek megoldásáról is szó esett azon a konferencián, amelyet a Megyeházán rendeztek a Víz Világnapja alkalmából.

Bodnár Gáspár, a Magyar Hirdológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének elnöke kiemelte, a következő időszak egyik nagyon nagy feladata lesz a vízpótlások megvalósítása, kiépítése, a keletkezett vizek helyszínen tartása és nem utolsósorban a szennyvizek olyan módon való megtisztítása, amelyek a vízkészlet részét képezhetik és használhatók különböző célokra.

100 éve a vízgazdálkodásért

1917. február 7-én alapították a Magyar Hidrológiai Társaságot, ami vízzel foglalkozó szakemberek legrégibb, ma is működő hazai szervezete. Az idén 100 éves társaság fennállásáról, működéséről is megemlékeztek a konferencián. Dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke elmondta, ők nem egy mérnökszervezet, hanem a vízzel foglalkozó valamennyi szakember szervezete, így orvosok, biológusok, vegyészek, történészek, közgazdászok is megtalálhatók náluk. Ebből a széleskörű összetételből próbálják a hazai vízgazdálkodás időszerű problémáit, kérdéseit véleményezni, felvetni és segíteni a megoldásukat.

További képekért kattintson a fotóra!

Elismerések

Idén is írtak ki pályázatot fiatalok számára, amely a víz tisztításával, valamint a szennyvizek kezelésével kapcsolatos játékos feladatokat tartalmazott. Ennek nyerteseit is díjazták most. Továbbá emlékplakettel jutalmazták azon személyeket is, akik a magyar vízgazdálkodás érdekében végeztek az elmúlt évtizedekben kiváló szakmai munkát.

Víztakarékos ország vagyunk

Március 22-e 1993 óta a Víz Világnapja, a vizek védelmét és a fenntartható vízgazdálkodást az ENSZ pedig kiemelt feladatának tartja. 2000-2015. között az egy főre jutó éves közüzemi lakossági vízfogyasztás hazánkban több mint 10%-kal csökkent, ami elsősorban a víz- és csatornázási díjak emelkedésével magyarázható. Az Európai Unió tagállamaival való összehasonlításból az derül ki, hogy Magyarország mutatója alulról a második ötödbe esik, ami szintén víztakarékosságra utal. A megyében a vízbázisok védelmére több intézkedés is történt már, illetve a felszíni vizek tisztítását is folyamatosan végzik a vízügyi igazgatóság szakemberei és különböző civil szervezetek.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)