Tirpák telepesek nyomában - Taliga helyett bringával a bokortanyákon keresztül

 A kerékpáros örökségtúra célja a tirpák hagyományok, építészeti emlékek megismertetése. 2018. szeptember 22-én, a Tirpák Fesztivál idején Nyíregyháza városközpontjából indulva, mintegy 30 km-t megtéve tehetünk egy körtúrát a tirpák hagyományok világában, egy tucat bokortanyát érintve.

Nyíregyháza egyes helyrajzi számú pontjáról indulva, az Evangélikus nagytemplom és az óratorony megtekintése után a Városalapító Atyák szobránál a betelepülők történetével ismerkedünk. Mindeközben a tirpák fesztiválon ráhangolódhatunk a tirpák hagyományokra, majd nekivágunk felfedezni a bokortanyák világát. Egy tucat tanyabokrot érintve, a tipikus tanyaközében meg-megállva, a bokortanyákat összekötő földutakon haladva nyerhetünk bepillantást a városunkat nyugatról övező sajátos világba. Az őszi betakarítások közben, a száradó kukoricatáblák között haladva fedezhetjük fel a sokak számára még ismeretlen, pedig közeli területet, amelyben Nyíregyháza történelmi gyökereit láthatjuk. Az evangélikus egyház egykori iskolaépületeinek diakóniai szolgálatba állítása mellett a tanyákon élők újszerű tevékenységei is megmutatkoznak. A túra végén a Geri-dombról, Nyíregyháza legmagasabb pontjáról legurulva, még egy kicsit tekerve jutunk vissza a városközpontba.A túra célja a bokortanyák és a tirpák hagyományok felfedezése. Életképes tanyákat láthatunk, a tájgazdálkodás sajátos formáit napjainkban, nem csak a múlt emlékeit.

Indulás: Gyülekező 8.30 és 9.00 óra között a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomnál (Nyíregyháza, Luther tér).
Útvonal: Nyíregyháza Evangélikus Nagytemplom, Városalapító Atyák szobra, „Fesztiváltér”, kerékpárúton Salamonbokor (7km), innen többnyire földúton, Istvánbokor, (rálátás LEGO gyár óriási telephelyére) Polyákbokor, Hosszúháti tó (3 km) Rókabokor (2km), Gerhátbokor, Nádasbokor, Benkőbokor (3km) Sulyánbokor (3km), Szelesbokor, Kazárbokor (4km) Vargabokor, Geri-domb (3km), Tiszavasvári úti körforgalom, vissza a városközpontba (5km).

Látnivalók: Nyíregyháza Evangélikus Nagytemplom, Városalapító Atyák szobra, 12 különböző bokortanya: Salamon-, István-, Polyák-, Róka-, Gerhát-, Nádas-, Benkő-, Sulyán-, Szeles-, Kazár-, Varga-, Antalbokor, Geri-domb, Hosszúháti-tó.

A túra teljes hossza: 30 km
Költségek: A túra önköltséges. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.
Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!
Túravezetők: Bácskainé Pristyák Erika és Deák Attila
Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21. (16:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk:
Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon:; +36 70/935-6438, +36 30/446-8383
Facebook : www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!

(Fotó: internet)