Tirpák Fesztivál a hétvégén

A negyedik Tirpák Fesztivál megnyitójára szombaton délelőtt hat régió főzőcsapatának több mint száz szakácsa vonult be a Kossuth térre. Ezen a napon rendezték meg az Országos Gasztro-csatát. A versenyzőket és a vendégeket Nyíregyháza és a testvérváros Eperjes polgármestere, valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség vezetői köszöntötték. Dr. Kovács Ferenc elmondta, az első három fesztivál sikere megalapozta a negyedik létjogosultságát. A Tirpák Fesztivál szól a népi kultúránkról, a tradicionális helyi ételekről, valamint a hagyományápolásról. A megnyitót követően Krivács András, a gasztronómiai szövetség elnöke kivetítőn üdvözölte a főzőcsapatokat, hiszen éppen egy görögországi világbajnokságon vett részt. A Tirpák fesztiválon a régióelnök képviselte a szövetséget. Tóthné Medved Zsuzsanna úgy látja, a hét minden napján dolgozó vendéglátósoknak ez egy ünnep, hiszen együtt sütnek-főznek, beszélgetnek, szórakoznak, és ételkülönlegességeikkel kínálják a fesztiválozókat.

 

22 FŐZŐCSAPAT – 1620 ADAG ÉTELKÜLÖNLEGESSÉG

 

Az Országos Gasztro-csata versenyzői a nap folyamán több mint 16200 adag ételkülönlegességet készítettek. A szegediek 1000 adag halászlevet főztek, a tataiak rétes nyújtottak, a debreceniek 1200 adag töltött káposztával kedveskedtek, de a miskolciak húsgombóc levese, és a nagykanizsaiak dödölle kavalkádja is vonzotta a látogatókat. A nyíregyháziak tirpák birkapörköltet és tirpák süteményeket kínáltak. A tájjellegű ételeket zsűrizték is, majd az eredményhirdetés után felvágták az 1200 szeletes Nyíregyháza Város Tortáját, amely a Krúdy kedvenc tortája nevet kapta. Az óriási süteményt a Szakképzési Centrum 52 cukrász tanulója készítette többek között 1200 tojásból, 40 kilogramm lisztből, 30 kilogramm aszalt szilvából és félmázsa almából.

 

BOGRÁCS- ÉS GRILLBAJNOKSÁG

 

A Tirpák Fesztivál vasárnap az I. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnoksággal folytatódott. A verseny célja a szabadtűzön és grillrácson készülő ételek népszerűsítése, ötvözve a hagyományos magyar gasztronómiát a nemzetközi konyha elvárásaival. A csapatok sertéstarját és tanyasi csirkét használhattak, de egy szabadon választott desszertet is készítettek. Az országos verseny a nemzetközi bajnokság kvalifikációja is volt egyben.

Szoboszlai Tibor