Thorsten Schick, Iserlohn első polgármester-helyettese, parlamenti képviselő videóüzenete

Nyíregyháza testvérvárosa, Iserlohn egy hónappal ezelőtt indított kezdeményezést, melyhez városunk is csatlakozott. A kezdeményezésben a testvérvárosok videóüzenetben mondják el, hogyan élik meg a helyiek az elmúlt időszak vírushelyzetét.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere néhány héttel ezelőtt küldte el videóüzenetét, melyre most válasz is érkezett, Thorsten Schick, Iserlohn első polgármester-helyettese, tartományi parlamenti képviselő küldött üzenetet.

„Engedjék meg, hogy nagyon szívélyes köszönetet mondjak a testvérvárosainktól kapott levelekért, képekért, sőt filmekért, amelyek bemutatják, hogyan vészelik át testvérvárosaink a korona-válságot. Ez bennünket is érint itt, Iserlohnban, az élet megváltozott, például itt, a városházán is. A városházába belépés előtt a kezünket fertőtleníteni kell, aztán az ember akkor jut be, ha előzőleg időpontot egyeztetett, ezt az előtérben ellenőrzik is. Természetesen itt is érvényes a maszkviselési kötelezettség, hogy elkerüljük a fertőzést.

Itt, a belvárosban szabadon lehet közlekedni, azaz nincs maszkviselési kötelezettség, de természetesen fel szabad tenni a maszkot, ha az ember az utcán közlekedik. És ha már a maszkokról beszélünk, akkor nemcsak az egyszer használatos orvosi maszkok vannak, hanem időközben divattá vált különböző motívumokat választani. Itt van először például a szövetségi tartományunk címere és aztán persze ott vannak a futballrajongók, akik egyesületük logóját teszik a maszkra, hogy mutassák, melyik egyesülethez hűek.

Az utóbbi hetekben nagyon-nagyon sokat beszéltünk a problémákról, de itt, Iserlohnban vannak pozitív jelzések is. Az általános bezárások vége után, amikor már ismét lehetséges volt fodrászhoz menni, megnyitott például ez a fodrász, most megyek első alkalommal ebbe az új üzletbe, jöjjenek velem, egyszerűen csak nézzünk be.

Habár sok korlátozás időközben lazábbá vált, sok éttermet és üzletet továbbra is sújt a korona-válság. Egyszerűen csak azt remélem, hogy mi itt, Európában, ahol valamennyien együttműködünk, ezt a válságot közösen le tudjuk gyűrni és ezért különösen fontos, hogy ebben a válságban a testvérvárosainkkal is tartsuk a kapcsolatot.”