Textilművészeti kiállítás Nyíregyházán

Párnák, terítők, falvédők és viseletek is láthatók a Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének Alkotóházában. Tizedik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán a Nemzetközi és Megyei Komplex Textilművészeti Konferenciát, Szakmai bemutató és Kiállítást.

 

NÉPMŰVÉSZETI TÁRLATTAL KEZDŐDÖTT A PROGRAMSOROZAT

 

A programsorozat a hímző, szőnyegszövő és nemezkészítő szakágakban tevékenykedő alkotók munkáinak kiállításával kezdődött. A Széchenyi utca 20. szám alatti Alkotóházban a Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület tagjainak alkotásai láthatók.

– A művészek a legfrissebb munkáikat mutatják be – mondta dr. Puskásné Oláh Júlia népi iparművész, a népművészet mestere. – Háromévenként tartják meg az országos népművészeti kiállítást, amire Nyíregyháza nagyon büszke lehet. A textilművészet az a szakág, ahol a legtöbb hölgy dolgozik, az ő kezeik közül kerülnek ki a hímzések, a szőtt és nemezelt alkotások, a horgolt és vert csipkék.

További képekért kattintson a fotóra!

A megyében tevékenykedő alkotóművészek rendszeresen pályáznak az országos kiállításra, eddig már 53 díjjal büszkélkedhetnek. A Széchenyi utcai Alkotóházban két napon át látható a textilművészeti tárlat. A szabolcsi művészek munkáit ezután a Vasutas Művelődési Házban nézheti meg a nagyközönség.

 

SZOMBATON SZAKMAI BEMUTATÓRA VÁRJÁK AZ ÉRDEKLŐDŐKET

 

A háromnapos rendezvény része egy textilművészeti konferencia és szakmai bemutató, amelynek szombaton ad otthont az Alkotóház. A látogatók neves művészek közreműködésével ismerhetik meg a hímzés, a szőnyegszövés és a nemezkészítés fortélyait.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)