Tetoválás, festés-színezés és manikűr! Mindez a kutyáknál is divat – Ebkozmetikus mesél!

Sok kutyafajtánál jellegzetes a szőrzet formája. Gondoljunk akár egy uszkárra. Ha nem vágná vagy vágattatná a gazdi megfelelő fazonra kedvence szőrzetét, akkor nem is lenne igazán uszkáros az uszkárja.

A Lakeland terriernek vagy akár egy Westie-nek is karakteres a kinézete, de ehhez kell egy ügyes kezű gazdi vagy egy kitűnő kutyakozmetikus. Ám manapság már nemcsak szőrzetigazításra, fürdetésre vagy körömvágásra hordják a négylábúakat szakemberhez.

Dojcsák-Zentai Melinda (Purple Puppy) kutyakozmetikussal beszélgettem:

Évekkel ezelőtt robbant be a Creative Grooming, azaz a Kreatív Kutyakozmetika. Én is a világhálón akadtam rá a különleges ötletekre, a legújabb trendekre: a kutyák szőrének festése, színezése egyelőre még nem terjedt el térségünkben, de természetesen Nyíregyházán is vannak bátrabb, vagányabb gazdik, akik bevállalták azt, hogy színpompás legyen kutyusuk. Először én is meglepődtem, vegyes érzelmekkel fogadtam az ötletet, állat-egészségügyi és etikai megfontolások végett. De lelkiismeretesen utánaolvastam a témának és kitanultam a kutyakozmetika ezen területét is. Ma már boldogan ajánlom a hipoallergén, egyáltalán nem irritáló kutyaszőr festékeket, színezőket.

Az elmúlt években Melinda szurkolóvá és pandává is változtatott szőrzetfestéssel ebeket. De akadt olyan gazdi, aki 'csajosabbá' akarta varázsolni szuka kutyusát és rózsaszínű festéket választott, persze mértékkel, például a fül szőrének színezését kérte. 

Melinda azt mondja, nyáron kifejezetten fontos, hogy a kutyák szőrzete megfelelő legyen. Ha hosszú szőrű ebünk van, könnyítsük helyzetén és vágattassuk le a bundáját, hogy a kánikulát is jobban viselje. És ha már az ollók és a szőrvágógépek is előkerültek, akkor érdemes arra is felkapniuk a fejüket a gazdiknak, hogy ahogy a fodrászatban, úgy a kutyakozmetikában is egyre népszerűbb a haj-, illetve jelen esetben a szőrtetoválás: persze itt nem a bőr pigmentálására kell gondolni, hanem a rövidre vágott szőrzetbe borotvált különleges mintákra! Itt a nyár, lehet alkotni a kutyusok szőrzetén is!

 

Szerző: Rutkai

Fotók: Dojcsák-Zentai Melinda

Kapcsolódó galéria

Az ebkozmetikus mesél