Testkamerák segítik az ÉMKK ellenőreinek munkáját – Szabolcs megyében is!

Testkamerák segítik az ÉMKK ellenőreinek munkáját – Szabolcs megyében is!

Június közepétől testkamerákat használnak az Észak-magyarországi Közlekedési Központ forgalmi ellenőrei és buszrendészei a társaság menetrend szerinti autóbuszjáratain. Összesen 24 darab hang- és képfelvétel készítésére alkalmas eszköz segíti munkájukat. A cél a munkatársak és az utasok biztonságérzetének növelése, a konfliktusok számának csökkentése, valamint - a megalapozott, minden érintett számára megnyugtató döntés meghozatala érdekében - az ellenőrzést érintő utaspanaszok gyors és hatékony kivizsgálása.

Az ellenőrök és buszrendészek a felszerelésükre rögzítve viselik a kamerát. A képfelvételeket a felszállástól a leszállás pillanatáig rögzítik. A társaság a felvételkészítésre – az adatvédelmi előírásoknak megfelelően – az autóbuszokon kihelyezett tájékoztató feliratokkal hívja fel a figyelmet. A készülékekkel elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén találkozhatnak az utasok.

A régióban évente 54.000 járatot ellenőriznek a forgalmi ellenőrök. Intézkedésre, pótdíjfizetési kötelezettség megállapítására csaknem 8.600 esetben, az ellenőrzött járatok 16%-án kerül sor. Ellentét jellemzően akkor alakul ki, amikor az utazási okmányokkal nem rendelkező vagy azt átadni nem kívánó utast személyazonosságának igazolására kérik fel annak érdekében, hogy a pótdíjazási eljárást elvégezhessék. A társaság bízik abban, hogy az új intézkedés is hozzájárul a konfliktusok számának csökkenéséhez, valamint mind az utasok, mind az ellenőrök számára nagy segítséget jelent majd a vitatott helyzetek tisztázásánál, a felelősség megállapításánál.

Az utasok a részletes tájékoztatót és az adatvédelmi szabályzatot a társaság honlapján (http://www.emkk.hu/attachments/article/144/EMKK_2.1_adatvedelmi_szabalyzat_20190325.pdf, http://www.emkk.hu/attachments/article/144/EMKK_2.6_testkamerak_mukodtetese.pdf), valamint az autóbusz-állomásokon, a forgalmi szolgálattevőknél ismerhetik meg.