Terület- és vidékfejlesztési programok

A kormány elfogadta a megyék és a megyei jogú városok integrált területi programját, így elkezdődhet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtása. A közel 1200 milliárd fejlesztési forrásra ősszel írják majd ki az első pályázatokat. A tervezési és végrehajtási folyamat decentralizált, így a 18 megye és a 22 megyei jogú város a maga által tervezett integrált területi programok alapján juthat támogatáshoz.

 

NYÍREGYHÁZA 24,6 MILLIÁRDDAL GAZDÁLKODHAT

 

Lipők Sándor miniszteri biztos elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel 114 milliárd forint áll rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ebből 24,6 milliárddal Nyíregyháza gazdálkodhat, a megye többi városának pedig több mint 89 milliárd forint jut. A program a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja, és a városok saját fejlesztéseihez biztosít forrásokat.

 

A KIS- ÉS KÖZEPES BIRTOKOKAT TÁMOGATJÁK

 

A miniszteri biztos arról is tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság elfogadta Magyarország 2014-től 2020-ig tartó Vidékfejlesztési Programját. Brüsszel azzal is egyetértett, hogy a kormány a nagybirtokok helyett a kis és közepes birtokokat támogassa. A program összforrása 1300 milliárd forint, a célja pedig a mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelése, a vidéki munkahelyek megőrzése, valamint új munkahelyek teremtése. Az első pályázatok szeptemberben jelennek majd meg.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)