Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

A 2014/2020-as európai tervezési időszakban a megyei Területfejlesztési Koncepciót és a Területfejlesztési Programot követően a Megyei Önkormányzatnak ki kellett dolgoznia a TOP-hoz kapcsolódó és a források tényleges elosztását megalapozó Integrált Területi Programot, amely a helyi igényekkel összhangban valósult meg. A Megyei Közgyűlés 2016-ban elfogadta az ITP-t, amelyet végleges formájában a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság hagyott jóvá. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe ennek köszönhetően 90 milliárd forint forrás jutott, felhasználásának egyharmadáról már megszületett a döntés. Ezek közül elsőbbséget élveznek a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos feladatok.

 

Gazdaságfejlesztési célok

 

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, minden egyes fejlesztéstípus, legyen az akár az óvoda,- bölcsődefejlesztés gazdaságfejlesztési célokat szolgál. Az elnök elmagyarázta, hiszen ez a szülőknek lehetővé teszi, hogy munkába tudjanak állni. Seszták Oszkár hangsúlyozta, vannak olyan lehetőségek, amelyek közvetlenebb gazdaságfejlesztési célokat szolgálnak. Itt említette meg az elnök a Zöld Város kialakítását, az élhetőbb települési környezet, és az ipari parkokra jutott fejlesztési forrásokat.

 

Munka előtt feladatok várnak a nyertesekre

 

A döntéshozók már kihirdették a nyertes pályázókat. Projektötleteiket azonban csak bizonyos feladatok teljesítése után valósíthatják meg.

Lipők Sándor, miniszteri biztos elmondta, a támogatói okiratot megkapták a nyertesek. Hozzátette, ebben szerepelnek azok a tevékenységek és feladatok, amelyeket el kell hárítani a nyerteseknek azért, hogy a támogatási szerződést meg tudják kötni. Ezért kérik a nyerteseket, hogy ezeknek minél hamarabb tegyenek eleget, hiszen az a célja Magyarország Kormányának, hogy a támogatási szerződést az elkövetkezendő hetekben alá tudják írni. A miniszteri biztos hozzátette, az is lényeges, hogy a forrás és a forráshoz szükséges előleg, amit a nyertesek igényelni kívánnak minél hamarabb, mindenkinek a számláján megjelenjen.

 

Partnerségi fórum

 

Május 22-én a Megyeházán partnerségi fórumot tartanak a pályázatok nyerteseinek. Az interaktív lehetőségen a résztvevők minden felmerülő kérdésükre választ kapnak, így a konkrét munka biztonsággal indulhat.

ME.