Természettudományos délután Nyíregyházán

1825. november 3-án gróf Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, létrehozva ezzel a Magyar Tudományos Akadémiát. E nemes gesztusra a magyar tudomány ünnepeként 2003 óta hazánk minden évben megemlékezik. A nyíregyházi Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Jurányi Lajos Egyesülete Természettudományos délután keretében ünnepelte meg az eseményt, amelynek fókuszába bolygónkat és az emberiség jövőjét állította.

 

Környezettudatos életmód

 

– A meghívott szakemberek előadásaikban a természet és az ember kapcsolatára vonatkoztatva hangsúlyozták, a jövő kulcsa a környezettudatos szemléletmód kialakítása a társadalomban – emelte ki dr. Hargitai János, címzetes főiskolai docens.

 

Ökológiai lábnyom

 

Egy átlagos ember hatását a környezetre az ökológiai lábnyom mutatja meg. Ez hektárban mérve 2,7 hektár jelenleg, ami jóval több a szükségesnél, amit a tudósok 1,8 hektárban határoztak meg. A magyar társadalomra vonatkoztatva ez a szám 3,2 és 3,7 között mozog.

 

Már csak 30–40 évünk maradt?

 

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a mostani termelőtevékenység és népszaporulat folytatása 30–40 év múlva oda vezethet, hogy a jelen fejlődés fenntartásához minimum 6 Földnyi bolygóra lenne szükség. – A fennálló problémára részleges megoldást jelenthet a megújuló energiaforrások használata – mondta dr. Szabó Sándor, a Nyíregyházi Főiskola docense. A jövőnket érintő fajsúlyos témák mellett a régészek munkájába való betekintéssel a hallgatóságnak egy kis múltbeli kalandozásra is lehetősége nyílt.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)