Temetkezési rendelet

A temető fenntartása a törvény előírásai szerint kötelezően ellátandó önkormányzati feladat. Ezeket ténylegesen az önkormányzattal kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötő üzemeltető végzi, Nyíregyháza esetében a Megyei Temetkezési kft. Az elmúlt év végén kormányrendelet módosította a korábbi temetkezési törvényt, amelyhez hozzá kellett igazítani a helyi szabályozást is. Miután a változás olyan sok területet érintett, a megyeszékhely közgyűlésének egyszerűbb volt egy új rendelet alkotni a temetőkről és a temetkezési tevékenységről. A díjtételeket 2011 óta nem módosította a város, miközben volt egy közel 13 százalékos infláció. Az új kormányrendeletben a díjakat is szabályozták, ezt a helyi rendelkezésben is követték.

 

A DÍJSZABÁSOK IS VÁLTOZNAK

 

Róka Zsolt a Megyei Temetkezési kft. ügyvezetője elmondta, az Északi temetőben a sírhelyekkel kapcsolatos éves díjak átlagosan 430 forinttal emelkednek, ez 8 százalékos drágulást jelent. A peremkerületekben, Oroson, Borbányán, Sóstóhegyen és Nagyszálláson a díjemelés csak 2,4–3,7 százalékos lesz. A sok területet érintő szolgáltatási díjak átlagosan 435 forinttal emelkednek. A szolgáltatási díjakkal kapcsolatos változások május elsejétől léptek életbe, de fontos tudni, hogy az új sírhely- és újraváltási díjak csak a jövő év januárjától érvényesek.

Mindezek mellett a helyi rendeletben meghatározták a koporsós és hamvasztásos temetés rendjét, szabályozták a sírhelyek, sírboltok, urnafülkék használati idejét, valamint a használati idő meghosszabbítását. A temetők rendjében az is szerepel, hogy a sírokat, sírboltokat meghatározott méretben lehet elkészíttetni. Rátemetés esetén a temetéskor érvényes sírhelyhasználati díj arányos részét kell megfizetni.

Szoboszlai Tibor